COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Ajateltavaa asunnon myyjälle

(27/07/2022)

Asunnon myynnillä on niin henkisiä kuin taloudellisia vaikutuksia. Asuntokaupoilla useimmat odottavat tekevänsä hyvät kaupat myydessään kalliin asuntonsa. Monet asiat vaikuttavat lopulliseen myyntihintaan. Painumisongelmat saattavat alentaa lopullista hintaa merkittävästi.

Geobear kertoo, mitä kannattaa pitää mielessä asuntoa myydessä – kun siinä esiintyy painumista

Mitä on painuminen?

Sprickor i väggarna - GeobearPainuminen johtuu nimensä mukaisesti siitä, kun talo painuu ja asettuu sen myötä. Painumista voi esiintyä koko talossa tai vain sen osassa. 

Useinmiten painuminen johtuu maaperän muutoksista. Jos perustukset on rakennettu rinteeseen, maa voi liikkua alas -tai ulospäin esimerkiksi sadevedestä johtuvan virtauksen vuoksi. Tästä saattaa seurata vaurioita, eli painumia perustuksissa. Myös muut tekijät, kuten suuret puut tai kasvit rakennuksen lähellä, saattavat aiheuttaa painumista. Painuminen voi olla seurausta myös vuotavista putkista, jotka voivat sadeveden tapaan huuhtoa talon alla olevaa maaperää.

Painuminen on ongelma, johon kannattaa puuttua mahdollisimman nopeasti. Mitä nopeammin, sen parempi sillä seuraukset voivat pahentua ajan myötä. Geobearin geopolymeeri-injektointi lisää maaperän kantokykyä ja voi nostaa taloa jopa sen alkuperäiselle tasolleen. Ajankohtaisia ratkaisuja löytyy myös muuttoa harkitseville. Lue lisää Geobearin menetelmästä täältä.

Painuminen ei johdu aina maaperästä. Joissakin tapauksissa se voi johtua lattian tai perustusten lisääntyneestä kuormituksesta. Tämä johtuu siitä, että talon alla oleva maa tiivistyy, jolloin tilavuus vähenee ja talo painuu alaspäin. Talon perustukset on suunniteltu talon alkuperäisissä suunnitelmissa olevan painon mukaan. Jos taloon on rakennettu lisää, esimerkiksi laajennus, ilman että lisäkuormitus on otettu huomioon perustusten kannalta, voi painumisongelmia ilmetä. Myös huolimaton suunnittelu saattaa johtaa painumiseen, joka saattaa ilmetä nopeasti tai vasta paljon myöhemmin.

  Täältä voit lukea lisää painumisesta

Mistä tiedän että talossani on painumisongelma?

Nyt siis tiedämme mitä painuminen on. Mutta mistä sen tunnistaa?

Helpoin tapa selvittää, onko omakoti -rivi -tai muun tyyppisessä pientalossa painumisongelma, on etsiä:

Halkeamia

Ensiksi kannattaa etsiä suurimmat halkeamat. Jos huomaat jonkin näistä merkeistä, talosi saattaa olla painunut:

  • Seinien sivut ovat eri korkeuksilla
  • Oven ja sen karmin välissä on rakoja
  • Ikkunoiden ja niiden karmien välissä on rako/rakoja
  • Halkeamat ovat yli 5 mm leveitä.

  Täältä voi lukea lisää halkeamista ja miten ne liittyvät painumiseen.

Sprickor i väggen

Kalteva lattia

Tuntuuko sinusta että talosi on vinossa? Se saattaa hyvin olla mahdollista!

 Kallistuneet lattiat ovat yleinen merkki painumisesta. Joskus sen voi tuntea hyvinkin selvästi vain kävelemällä lattialla. Voit myös helposti tarkistaa lattian suoruuden vatupassin avulla, tai laittaa lattialle pallon ja katsoa mihin se rullaa. Näin löytyy vastaus! Selvä merkki painumisesta on myös jos sokkelin ja lattian välissä on rakoja.

 Täältä voit lukea lisää painuneista lattioista.

Ekerödsrasten Stabilisering

Ikkunat ja ovet jäävät jumiin

Syy siihen, että ovet ja ikkunat jumiutuvat johtuu siitä, että ne pysyvät suorina, mutta niiden karmit menevät vinoon talon liikkumisen myötä. Toki ovet ja ikkunat saattavat tilapäisesti mennä jumiin myös kosteudesta johtuvasta turpoamisesta, esimerkiksi jos ovi on ollut auki sateen aikana. Jos tilanne ei parane muutaman viikon kuluessa tai ongelmaa esiintyy useassa ovessa ja ikkunassa, kannattaa tarkkailla muita painumisen merkkejä.

Toinen merkki siitä, että talo on vinossa ja siinä saattaa olla painumisongelmia, on ovien ja ikkunoiden sulkeutuminen itsestään. Jos tätä ongelmaa ei ole esiintynyt aiemmin, se ei todennäköisesti johdu asennusvirheestä tai ovien ja ikkunoiden säädöistä. Tässäkin tapauksessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota muihin painumisen merkkeihin, kuten halkeamiin ja kaltevaan lattiaan.

Tästä voit lukea lisää jumittavista ovista ja ikkunoista.

Bild på fönster som inte går att öppna

Voiko painumisongelmat korjata?

Olet tullut siihen lopputulokseen, että talossasi on painumisongelma. Sitten herääkin kysymys, kannattaako asialle tehdä jotain ennen talon myymistä, ja onko se ylipäätään mahdollista?

Lyhyt vastaus: Kyllä!

Yksinkertaisin ja vaivattomin tapa ratkaista painumista on geopolymmeri-injektointi. Myös muita vaihtoehtoja löytyy, kuten perinteinen paalutus, mutta silloin lattia pitää repiä auki ja projekti saattaa kestää useita kuukausia. (Talo täynnä betonipölyä on tuskin se mitä haluat myynti-ilmoituksen kuviin!)

Geopolymeeri-injektoinnin avulla suurin tai suuri osa projektista voidaan suorittaa ulkopuolelta ja loput 12 millimetrin reijistä, jotka porataan lattiaan. Omakotitaloprojekti kestää yleensä 1-2 päivää, ja on suositeltavaa että se suoritetaan ennen talon myyntiä jotta painumisongelman voi kuitata korjatuksi. 

Jos painumisongelmaa ei korjata, voi siitä seurata tuhansia euroja matalampi myyntihinta. Tämän vuoksi suosittelemme aina, että sinä toteutat maaperän vahvistuksen ostajan sijasta. Lue lisää talon arvonnoususta täältä.

Voiko talon suoristaa?

Jos talosi on painunut paljon, voi sen sisällä tuntua epämukavalta kaltevien lattioiden vuoksi. Lisäksi kalustaminen voi olla epäkäytännöllistä – ehkä pöydät ja tuolit heiluvat? Tai ehkäpä ovissa ja ikkunoissa on rakoja, jotka aiheuttavat kylmää vetoa. Saako tällaisen talon taas kuntoon?

Lyhyt vastaus: Kyllä!

Laajeneva geopolymeeri voi nostaa talosi sen alkuperäiselle paikalleen. Kun talo on taas suorassa, myös lattiat suoristuvat. Lattian tai seinien nostaminen saattaa tarkoittaa jopa sitä, että julkisivun tai sisätilojen halkeamat umpeutuvat. Yleinen väärinkäsitys on että nosto on pelkästään kosmeettinen toimenpide eikä korjaa ongelman ydintä. Geobearilla teemme lattiannostoja vasta, kun maan kantavuus on varmistettu tai vahvistettu geopolymeerilla. Talosi on siis ensin vakaa, ja sen jälkeen lattioita on mahdollista nostaa. Kun talo on vakaa ja lattiat suorassa, on helppo täyttää halkeamat ja korjata pinnat. Näin saavutetaan huomattavasti parempi lähtöhinta taloa myytäessä. 

Lue lisää geopolymeerista

Bild på vardagsrum med soffa stol och rakt golv

Dokumentoitu geopolymeeri-injektointi

Perustusten vakauttaminen ja lattioiden nosto saattavat tuntua oudolta muuttoa suunnitellessa. Vaihtoehto sille on kuitenkin huolissaan olevat ostajat ja alhaisempi myyntihinta. Ja huolenaihe on perusteltu, sillä painumiseen tulisi aina puuttua sen pahenemisen ehkäisemiseksi. Saamme Geobearilla paljon kyselyitä ihmisiltä, jotka eivät ole varmoja uskaltavatko he tehdä tarjousta painuneesta talosta. Tämä olisi hyvä pitää mielessä taloa myytäessä.

 Geobearin menetelmän avulla voit vakuuttaa ostajalle, että talo pysyy vakaana. Saat todistuksen töiden valmistumisesta sekä takuu tulee talon mukana, joten ostajat voivat tuntea olonsa turvalliseksi muuttaessaan taloon. 

Lue lisää Geobearin menetelmästä täältä

 

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.