COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Tavallinen heinäkuinen siivouspäivä Pirkanmaalla sai yllättävän käänteen, kun talon omistaja kiinnitti huomiota jalkalistojen alla oleviin rakoihin. Tilanne herätti huolta, sillä rakojen ilmestymisen ajankohdasta tai syystä ei ollut tietoa.

Geobearin asiantuntijan tekemän kartoituskäynnin aikana havaittiin, että painumaa esiintyi erityisesti kodinhoitohuoneen, takkahuoneen, saunan ja yhden makuuhuoneen ulkoseinien läheisyydessä noin 1–1,5 cm. Lattia oli painunut myös keittiön ulkoseinän kohdalta noin sentin.

Lattian painuminen voi johtua monesta eri syystä, kuten maa-aineksen puutteellisesta tiivistämisestä rakennusvaiheessa tai maaperän liiallisesta kuivumisesta vähäsateisen kesän jälkeen.

Kohteena oleva vuonna 1991 valmistunut omakotitalo oli anturaperusteinen ja rakennettu loivalle rinnetontille, jota oli tasoitettu täyttömaalla. Kartoituskäynnin aikana tehtyjen havaintojen perusteella arveltiin, että lattian painuminen oli todennäköisesti seurausta joko täyttömaan huuhtoutumisesta tai kokoonpuristumisesta.

Asiakkaan toiveena oli lattian nosto painuneilta alueilta, ja koska painumaa esiintyi erityisesti ulkoseinien läheisyydessä, suunniteltiin nosto tehtäväksi talon ulkopuolelta käsin sokkelin läpi.

Asiakkaan vaihtoehdot: purku tai lattian nosto injektoimallalattian nosto Geobearin geopolymeeri-injektoinnilla

Painuneen lattian nostoa voidaan lähteä toteuttamaan eri tavoin. Raskain ja harvoin tilanteeseen sopivin ratkaisu on lattiarakenteiden uusiminen. Tämä vie kuitenkin päiviä ja haittaa merkittävästi asumismukavuutta.
– Totesimme, että sille tielle ei lähdetä. Muutaman päivän googlettelin, mitä tämä tarkoittaa ja miten tilannetta voidaan hoitaa. Geobearin sivut kolahtivat, kuten myös referenssit ja positiiviset asiakaspalautteet.
– Kartoituskäynti oli erittäin asiallinen ja informatiivinen. Minulle kerrottiin selvästi, mistä on kysymys, ja kyseessä oli itseäkin rauhoittava tilanne.

Lattian nosto Geobearin geopolymeeri-injektointimenetelmällä on nopea ja häiriötön toimenpide, joka voidaan kohdistaa suoraan ongelma-alueelle ja toteuttaa lattiaa purkamatta. Menetelmän etuna on myös sen nopeus: tässä tapauksessa työ oli mahdollista toteuttaa vain päivässä ja sähköistä lattialämmitystä vaurioittamatta.

Geobearin ratkaisu: lattian nosto sokkelin läpi

Koska tässä kiinteistössä lattiat olivat painuneet ulkoseinien läheisyydessä, lähdettiin injektointia tekemään talon ulkopuolelta käsin sokkelin läpi. Näin lattian nosto voitiin toteuttaa käytännössä koskematta itse lattiaan.

Talon alarinteen puoleisen sokkelin läpi porattiin ensin noin sentin paksuiset injektointiputket, joiden kautta paisuvaa geopolymeerimateriaalia injektoitiin painuneen lattialaatan ja maakerroksen väliin. Nestemäisessä muodossa injektoitava geopolymeeri kulkeutuu muutaman neliömetrin kokoiselle alueelle laatan alle ja alkaa kemiallisen reaktion seurauksena paisua. Paisuessaan se täyttää lattian alla olevat tyhjätilat ja puristaa alapuolista maakerrosta tiukemmaksi. Kun maaperästä saadaan riittävästi vastapainetta, alkaa materiaali nostaa lattiaa ylöspäin.

Itse injektointipisteet sijoitettiin noin 1,5 metrin välein talon seinälinjaa pitkin, minkä avulla voitiin varmistaa materiaalin tasainen leviäminen nostettavan lattian alla.

Työn aikana lattian nostoa seurattiin reaaliaikaisesti lasermittalaittein, ja injektointi lopetettiin, kun haluttu taso oli saavutettu.

– Kaikki meni hyvin, ja koko prosessi oli nopeasti ohi, asiakas summasi vielä projektin päätteeksi.

 

LATTIAN NOSTO

KATEGORIA: Omakotitalot
FOKUS: Lattian nosto
PAIKKAKUNTA: Pirkanmaa
AJANKOHTA: Elokuu 2023
TEKNOLOGIA: Geopolymeeri-injektointi

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.