Tausta
Syksyllä 2023 vantaalaisessa omakotitalossa törmättiin erikoiseen ongelmaan: yhden makuuhuoneen alle rakennettuun pieneen kellaritilaan valui viereisen huoneen alta hienoa hiekkaa. Talo oli vaihtanut omistajaa joitakin kuukausia aikaisemmin, ja kellaritilaan oltiin kuntotarkastajan kehotuksen mukaisesti suunnittelemassa ilmanvaihtoreikiä, kun kantavana perustusrakenteena olevasta harkkoseinästä löydettiin rikkoutuneella styroksilla peitetty aukko, josta hieno täyttöhiekka pääsi valumaan kellaritilaan kuin varkain.
– Oli onni onnettomuudessa, että tämä huomattiin. Meille kerrottiin, että ilmanvaihtoreiät eivät ole pääprioriteettina nyt ollenkaan, vaan ensin täytyy pysäyttää hiekan valuminen ja varmistaa, etteivät huoneet romahda, asukas kertaa.
Ongelma rajoitti myös yläpuolella olevien lastenhuoneiden käyttöä, sillä kaikenlaista hyppimistä, pomppimista tai muuta tärinää aiheuttavaa tekemistä piti välttää, jotta hiekan valuminen ei yltyisi.
Asiakkaan vaihtoehdot
Rakennepiirustuksista selvisi, että makuuhuoneen lattia oli suunniteltu maanvaraiseksi, mitä se ei huoneen alle tehdyn kellaritilan vuoksi kuitenkaan ollut. Itse kellaritilassa oli hiekkalattia ja styroksilla eristetyt seinät. Yhtenä teoreettisena korjausratkaisuna olisi ollut rakentaa lattiaa tukeva tukirakenne tai pyrkiä täyttämään tyhjätila jollakin muulla maa-aineksella. Lopulta sopiva ratkaisu löytyi suosittelujen kautta.
– Kaikenlaista tuli soiteltua ja selviteltyä, ja lopulta puskaradion kautta törmäsin tähän menetelmään. Kolme eri ihmistä kehotti ottamaan yhteyttä Geobeariin, asukas kertoo.
Geobear suunnitteli ratkaisun, jolla hiekan valuminen saataisiin estettyä ja lattian alla oleva tyhjä tila täytettyä.
Geobearin ratkaisu
Yksinkertaisin tapa saada tyhjän päällä lepäävästä lattialaatasta jälleen maanvarainen oli täyttää noin 6 m3:n kokoinen kellaritila ensin leca-soralla ja tiivistää sen jälkeen leca-täyttö ja jäljelle jääneet tyhjätilat geopolymeerillä.
Ensin leca-sora puhallettiin kellaritilan luukusta siten, että tila tuli mahdollisimman täyteen. Tämän jälkeen leca-täytön joukkoon injektoitiin paisuvaa geopolymeerimateriaalia rakennuksen ulkopuolelta käsin sokkelin läpi. Paisuessaan geopolymeeri tiivistää tehokkaasti leca-täyttöä ja täyttää mahdolliset lattian alle jääneet tyhjät tilat.
Geopolymeeri injektoitiin leca-täytön joukkoon noin metrin välein, minkä avulla varmistettiin materiaalin tasainen leviäminen ja mahdollisimman yhtenäinen lopputulos. Injektoitu geopolymeeri kovettuu noin 15 minuutissa ja kestää sen jälkeen helposti yläpuolisten rakenteiden aiheuttamat kuormat ja lasten rajutkin leikit.
– Projekti meni hyvin. Koko ajan oli selvää, mitä tehdään ja koska tehdään. Nyt on taas mielenrauha asian suhteen ja lapset tyytyväisiä, kun saavat pomppia huoneissaan, asukas summasi vielä projektin päätteeksi.
TYHJÄN TILAN TÄYTTÖ
KATEGORIA: Omakotitalot
FOKUS: Tyhjän tilan täyttö
PAIKKAKUNTA: Vantaa
AJANKOHTA: Marraskuu 2023
TEKNOLOGIA: Geopolymeeri-injektointi