COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Vuonna 1978 valmistunutta omakotitaloa oli reilut 20 vuotta sitten päätetty laajentaa kahdesta kohdasta. Kumpikin noin 9 m²:n kokoisista laajennusosista oli kuitenkin alkanut ajan myötä painua ja irrota itse päärakennuksesta.

Vaikka laajennusosat sijaitsevat melko lähellä toisiaan, ei niiden painuminen ollut tapahtunut samanaikaisesti: toinen laajennusosista oli alkanut painua vasta ihan viime vuosina, kun taas toisen laajennusosan painuminen oli arvioiden mukaan jo loppunut.

Ratkaisu

Maanvaraisesti sokkelipalkin varaan perustetut laajennukset sijaitsivat talon takapihan puolella. Painumisen syyksi epäiltiin soratäytön puutteellista tiivistämistä sekä aikaisemmin huonosti johdettujen sadevesien aiheuttamaa täyttöpenkan valumista.

Tehtävänämme oli vahvistaa heikosti kantavaa maa-ainesta ja täyttää maaperästä mahdollisesti löytyvät tyhjätilat geopolymeeri-injektoinnilla.

Lopputulos

Ennen injektointia laajennusosien seinälinjoille porattiin metrin välein noin 30 injektointireikää. Niiden kautta paisuva geopolymeerimateriaali saatiin vietyä vaadittuun syvyyteen – tässä tapauksessa 0,3 metristä 1,3 metriin asti.

Maaperässä paisuva materiaali tiivistää ja vahvistaa löyhää maa-ainesta suoraan painuvan rakenteen alta ja estää siten mahdolliset lisäpainumat. Menetelmä oli häiriötön ja pihaa säästävä, sillä seinänvierustoja ei tarvinnut kaivaa lainkaan auki.

Lasermittalaitteiden avulla työ toteutettiin millimetrien tarkkuudella ja varmistettiin, ettei rakenne nouse vahingossa liikaa. Esimerkiksi talon katto oli juuri uusittu ja laajennusosat yhdistetty saman katon alle, joten vaurioita ei saanut syntyä. Työt olivat ohi kahdessa päivässä, eivätkä ne jättäneet injektointireikien lisäksi minkäänlaisia jälkiä omakotitalon pihaan tai rakenteisiin.

 

Laajennusosan painuminen

KATEGORIA: Omakotitalo
FOKUS: Maaperän vahvistaminen
SIJAINTI: Lempäälä, Suomi
AJANKOHTA: Maaliskuu 2021
TEKNOLOGIA: Geopolymeeri-injektointi

 

Hyödyllisiä linkkejä:

Miksi talo painuu?
Usein kysytyt kysymykset

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.