COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Taustapainuneen saunarakennuksen nosto

Reilut neljä vuotta sitten Kaarinaan valmistuneen saunarakennuksen huomattiin pian valmistumisensa jälkeen painuvan.

Muutaman kesän jatkunut seuranta osoitti, että painuminen oli ollut aluksi ilmeisen nopeaa, mutta sittemmin tilanne oli rauhoittunut ja painuminen hidastunut merkittävästi tai jopa pysähtynyt kokonaan.

Viimeisimmät mittaukset joulukuussa 2023 paljastivat, että rakennuksen olohuoneen puoleinen nurkka oli notkahtanut epäonnistuneiden pohjatöiden vuoksi jopa 10 senttiä. Painumisen huomasi selvästi myös sisällä ollessa, vaikkakin isommilta vaurioilta oli onneksi vältytty.

Korjaustoimenpiteiden tarkoituksena oli nostaa painunut nurkka takaisin alkuperäiseen korkoonsa ja näin varmistaa rakennuksen pitkäaikainen käytettävyys ja turvallisuus.

Asiakkaan vaihtoehdot

Kiinteistön omistaja Jarmo Nevari kertoo, että ensimmäisenä korjausvaihtoehdoista harkittiin perinteistä paalutusta.

“Paikalla kävikin yksi paalutusfirma, mutta paalutuksen hinta tuntui saunamökin arvoon nähden suhteettoman kalliilta,” Nevari toteaa.

Nevari kertoo olleensa lopulta yhteydessä Geobeariin arkkitehtinsä suosituksesta, vaikkakin suhtautui menetelmään ensin epäilevästi. Ennakkoluulot karisivat kuitenkin nopeasti.

“Tuli heti olo, että nyt ollaan ammattilaisten kanssa tekemisissä.”

Ehdotimme, että painuneen nurkan nosto toteutettaisiin nostotyynyjen ja paisuvan geopolymeerin avulla. Näin työ oli mahdollista toteuttaa vain murto-osalla paalutuksen kustannuksista ja paalutukseen kuluvasta ajasta.

Lopputulossaunarakennuksen oikaisu geopolymeerillä

Työt kauniilla saaritontilla aloitettiin kesän kynnyksellä huhtikuussa 2024. Työn tavoitteena oli nostaa ja suoristaa painuneet perustukset rakenteiden sallimissa rajoissa ja samalla estää mahdolliset jatkopainumat.

Ennen työn aloitusta asiakas purki terassin painuneen kulman ympäriltä ja teki suunnitellulle alueelle kaivannot nostotyynyjen asennusta varten.

Lähtömittausten jälkeen nostotyynyt asennettiin perustuksen alle ennalta määritettyihin kohtiin, ja rakennuksen kahdelle seinälinjalle asennettiin myös injektointipillit geopolymeerin injektointia varten. Pillejä asennettiin kaikkiaan 17 eri kohtaan, ja ne ulotettiin noin metrin syvyyteen, jossa vastaan tuli peruskallio.

Injektointipillien kautta geopolymeeri vietiin rakenteen alle, jossa se sekoittui maa-aineksen joukkoon ja paisuessaan tiivisti pohjamaata ja siinä mahdollisesti olevia tyhjätiloja. Paisumisen yhteydessä materiaali lujittuu ja muodostaa näin tarvittavan tuen rakenteelle.

Nostotyynyjen ja paisuvan geopolymeerin avulla saunarakennuksen painunutta nurkkaa oikaistiin kaikkiaan 8 senttiä ja rakenteet stabiloitiin siten, ettei painumista enää tapahdu. Työ toteutettiin siten, että itse rakennukseen ei tullut lainkaan vaurioita noston yhteydessä.

Noston jälkeen täytettiin myös laatan alle jäänyt tyhjä tila poraamalla injektointipillit suoraan sokkelin läpi.

Painuneen nurkan liikettä seurattiin noston aikana jatkuvasti tasolasermittauksella, mikä takasi turvallisen ja halllitun noston.

Noin 55 m2:n kokoisen saunarakennuksen nosto oli ohi kahdessa päivässä. Nyt saunarakennus on jälleen käyttökunnossa ennen vilkkainta kesäkautta ja valmis vastaanottamaan saunojat ilman huolta rakenteellisista ongelmista.

 

SAUNARAKENNUKSEN NOSTO

Kategoria: Vapaa-ajan rakennukset
Fokus: Nosto
Paikkakunta: Kaarina
Ajankohta: Huhtikuu 2024
Teknologia: Geopolymeeri-injektointi

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • Vedä ja pudota tiedostot tähän tai
    Sallitut tiedostomuodot: jpg, jpeg, jpe, png, gif, Tiedostojen maksimikoko: 30 MB.
    • Voit lähettää meille kuvia kohteesta ja vaurioista sekä kopiot mahdollisista rakennepiirustuksista. Jos mahdollista, esimerkiksi pohjakuvaan kannattaa merkitä, missä painumaa on erityisesti havaittu ja miten paljon. Kuvien lisääminen nopeuttaa asian käsittelyä.
    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.