COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Iso tyhjätila lattian alla

Kuva: Timo Linna

Lauttasaarelaisessa taloyhtiössä huomattiin putkiremontin yhteydessä, että lattioiden alle oli muodostunut useampaan paikkaan laajoja tyhjätiloja. Maa-ainesta oli karannut erityisesti aulan ja kahden autotallin alta, ja tyhjää tilaa oli paikoittain jopa 30–40 cm:n verran. Tyhjätilojen vuoksi hienolle hiekkamaalle perustetun kerrostalon lattiat olivat yhdeltä alueelta jo painuneet ja purettu. Geobeariin yhteyttä ottanut T. Linna Rakennuspalvelu Oy etsi ongelmaan kiireellisesti ratkaisua, jotta muu remontti pääsisi jatkumaan ilman suurempia viivytyksiä.
– En tiennyt, kuka tämäntyyppisiä töitä tekee, mutta sitten minulle vinkattiin Geobearista, enkä edes lähtenyt etsimään muita vaihtoehtoja, Timo Linna kertoo.

Ratkaisu

Selvitykset eivät antaneet täyttä varmuutta siitä, miksi maa-aines oli karannut lattian alta.
Yksi tavanomaisimmista syistä tämäntyyppisille tyhjätiloille olisi ollut vesivahinko, mutta tällaista taloyhtiössä ei ollut kohdattu. Lopulta juurisyyn arveltiin ulottuvan noin 10 vuoden takaiseen metrotyömaahan.

Kartoituskäynnillä tehtyjen havaintojen pohjalta Geobearin asiantuntijat suunnittelivat tilanteeseen kustannustehokkaan ratkaisun, jossa tyhjätilojen täytössä hyödynnettäisiin sekä leca-soraa että geopolymeeriä. Ratkaisussa tyhjätilat puhallettaisiin ensin täyteen leca-soraa, minkä jälkeen leca-täyttö tiivistettäisiin ja rakenteet tuettaisiin vielä geopolymeerillä.

Lopputulos

Leca-soran puhallusta varten teräsbetonilaattaan porattiin ensin muutama isompi, halkaisijaltaan noin 150 mm:n kokoinen reikä. Kun leca-sora oli viety onnistuneesti lattian alle, oli Geobearin asentajien vuoro. He porasivat käsittelyalueelle vielä pienempiä, halkaisijaltaan noin 15-millisiä injektointireikiä geopolymeerin injektointia varten. Samalla asennettiin myös laservastaanottimet työn seurantaa varten.

Nestemäisessä muodossa injektoitu geopolymeeri täytti leca-soran joukkoon jääneet tyhjät tilat ja paisuessaan tiivisti leca-täyttöä tiukemmaksi. Näin voitiin varmistua siitä, että lattia kantaa taas maanvaraisena.

Injektointikriteerinä oli laservastaanottimen reaktio, jolla voitiin verifioida, että lattiarakenteen ja kantavan maakerroksen väliin tehty täyttö oli riittävä. Injektointi lopetettiin, kun lattiassa havaittiin nousua, sillä se kertoi siitä, ettei tyhjää tilaa enää ollut.

Geobearin asentajat käsittelivät noin 60 m2:n kokoisen alueen vain viidessä tunnissa.

 

Meni niin kuin sovittiin.
– Timo Linna

 

TYHJÄN TILAN TÄYTTÖ
KATEGORIA: Kerrostalot
FOKUS: Tyhjän tilan täyttö
PAIKKAKUNTA: Helsinki
AJANKOHTA: Tammikuu 2024
TEKNOLOGIA: Geopolymeeri-injektointi ja leca-sora

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • Vedä ja pudota tiedostot tähän tai
    Sallitut tiedostomuodot: jpg, jpeg, jpe, png, gif, Tiedostojen maksimikoko: 30 MB.
    • Voit lähettää meille kuvia kohteesta ja vaurioista sekä kopiot mahdollisista rakennepiirustuksista. Jos mahdollista, esimerkiksi pohjakuvaan kannattaa merkitä, missä painumaa on erityisesti havaittu ja miten paljon. Kuvien lisääminen nopeuttaa asian käsittelyä.
    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.