COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Luvialla omakotitaloa asustava Tuomas Pontela oli huomannut jo vuosia aiemmin, että autotallirakennus oli jonkin verran vinossa.

Loivaan rinnemaastoon täyttömaan varaan rakennettu autotalli oli painunut erityisesti takaosastaan, ja tarkemmissa tasomittauksissa ilmeni, että tallin pahiten painunut nurkka oli notkahtanut yllättäen yli 10 senttiä hyvin lyhyessä ajassa. Äkillinen painuminen johtui betonilaatan kulman murtumisesta.

– Myös perustusharkkojen saumoissa näkyi elämistä. Erikoista oli se, että kaikki ovet toimivat kuitenkin normaalisti, vaikka kulma olikin pettänyt, Pontela kertoo.

– Toiveena oli, että erityisesti autotallin painunut nurkka oikaistaan muuhun lattiaan nähden ja rakennuksen painuminen pysäytetään. Se hyväksyttiin, että rakennus jää hieman vinoksi.

Ratkaisuautotallin nurkan nosto ilmatyynyllä ja geopolymeerillä

Tukevalle laatalle rakennettu autotalli on valmistunut vuonna 2001. Koska ongelma oli hyvin paikallinen, eikä eniten painuneella nurkalla ollut lainkaan ränniä, arveltiin sadevesien päässeen huuhtomaan hiekkaista maa-ainesta pois laatan alta. Tämä oli ajan saatossa johtanut tallin takaosan painumiseen ja lopulta laatan kulman murtumiseen.

Painunutta päätyä päätettiin nostaa paisuvan geopolymeerin avulla. Eniten painuneella nurkalla käytettiin apuna myös ilmatyynyä, minkä avulla työtä voitiin nopeuttaa ja geopolymeerimateriaalin kulutusta pienentää.

Geobearin työn jälkeen rakennukseen lisättiin myös vesiränni ja syöksytorvi sadevesien johtamiseksi kauemmas rakennuksesta. Myös täytesoraa lisättiin laatan reunoille.

Lopputulos

Ilmatyynyn asennusta varten perustus kaivettiin ensin auki tallin painuneimmalta kulmalta. Tämän jälkeen autotallin lattian läpi ja muun nostettavan perustuslinjan viereen porattiin injektointireiät, jotka ulotettiin 0,5 metrin syvyyteen perustuksen alapinnan tasosta lukien.

Itse noston aikana ilmatyynyn ilmanpainetta ja virtausta säädettiin tarkasti, jotta rakenne nousisi mahdollisimman tasaisesti. Samalla perustuksen alle injektoitiin geopolymeeriä, joka tuki ja nosti rakennetta, vahvisti löyhää maatäyttöä ja täytti tyhjätilat nostettavan rakenteen alta.

Näin toimimalla autotallin painunut pääty saatiin suoristettua vain päivässä, ja painunein nurkka oikeni lähes 8 senttiä.
– Korjausmenetelmä oli äärettömän huomaamaton ja työn jälkiä sai hakemalla hakea. Kaverit olivat myös siivonneet paikan hyvin työn päätteeksi. Noston yhteydessä ainoastaan tallin runko eli hieman, minkä takia ovia joutui hieman säätämään jälkikäteen. Tästäkin asentajat soittivat ja ilmoittivat etukäteen, joten sekään ei tullut yllätyksenä, Pontela summaa projektin päätteeksi.

 

Korjausmenetelmä oli äärettömän huomaamaton ja työn jälkiä sai hakemalla hakea.

 

AUTOTALLIN SUORISTUS
KATEGORIA: Omakotitalot
FOKUS: Autotallin nurkan nosto
PAIKKAKUNTA: Luvia
AJANKOHTA: Heinäkuu 2023
TEKNOLOGIA: Geopolymeeri-injektointi

 

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.