Miksi talon lattia painuu nurkista?

Lattian painumisen tai vajoamisen taustalla voi olla useita eri tekijöitä, mutta yleensä painumista alkaa tapahtua silloin, kun maaperän olosuhteet muuttuvat. Esimerkiksi pitkät sateettomat kaudet voivat johtaa maaperän kuivumiseen ja kutistumiseen, mikä puolestaan johtaa erilaisiin painumiin ja vajoamiin. Tämä on yleistä erityisesti savimailla. Myös maanjäristykset tai muu seisminen toiminta voivat tärisyttää ja liikuttaa maaperää ja työntää maaperässä olevia nesteitä ylöspäin, mikä johtaa maaperän liettymiseen. Ongelmia voivat aiheuttaa myös raskaan liikenteen tai koneiden aiheuttama tärinä sekä lähistöllä tehtävät kaivu- ja rakennustyöt. Eri maa-ainekset reagoivat eri olosuhteisiin eri tavoin. Esimerkiksi pitkät sateettomat kaudet saavat savisen maaperän herkästi kutistumaan, kun taas rakennus- ja kaivutyöt vaikuttavat enemmän hiekka- ja soramaihin. Myös tulvat ja vaurioituneista viemäreistä virtaava vesi voivat pehmittää maaperää.

Painuneet lattiat ennen ja korjauksen jälkeen. Painuneen lattian havaitsee listojen ja lattian väliin ilmestyvästä raosta. Lattoiden vinouden voi myös havaita esimerkiksi laittamalla laakerin lattialle ja jos se lähtee vierimään niin lattiat ovat vinossa.

 

Tavallisimpia syitä lattioiden painumiselle:

 • alueen tulviminen
 • savisen maaperän kuivuminen
 • vaurioituneiden viemäreiden ja runsaiden sateiden aiheuttamat muutokset maaperässä
 • huonosti tiivistetty maaperä
 • eroosio
 • maanjäristykset ja seisminen toiminta
 • raskaan liikenteen tai koneiden aiheuttama tärinä
 • systemaattisesti suunniteltujen perustusten puuttuminen – koskee erityisesti vanhoja rakennuksia tai useassa eri vaiheessa toteutettuja rakennuksia
 • rakennuksen läheisyydessä tapahtuva kaivaminen
 • raskas kuormitus.

 

Kuinka painunut lattia voidaan oikaista?

Painuneet betonilattiat voidaan yleensä korjata nostamalla, oikaisemalla ja vahvistamalla rakennuksen perustukset. Geobearin ratkaisujen etuna on se, että rakenteita ei vain nosteta, vaan samalla vahvistetaan myös rakenteiden alapuolinen maaperä ja varmistetaan, että painumaongelmat eivät vaivaa enää jatkossa. Perinteiset tuenta- ja oikaisuratkaisut vaativat yleensä erilaisia kaivutöitä, joissa perustusten ympäristö kaivetaan auki ja rakennus nostetaan halutulle tasolle kaivantoihin valettujen betoniharkkojen avulla. Tällaiset korjausprosessit kestävät kuitenkin usein viikkoja tai kuukausia, ja asukkaat voivat joutua asumaan muualla korjaustöiden ajan.

Painuneet lattiat ennen ja Geobearin korjaustoimenpiteiden jälkeen

 

Asuintalon lattian oikaisu Geobearin korjaus menetelmillä

Geobearin nosto- ja oikaisuratkaisuja voidaan hyödyntää kaikenkokoisissa kohteissa, myös asuintaloissa. Ennen korjaustöihin ryhtymistä vierailemme kotonasi, arvioimme vaurioiden laajuuden ja selvitämme ongelmien aiheuttajan. Tämän jälkeen ammattitaitoiset insinöörimme ja tekniset asiantuntijamme suunnittelevat kiinteistöösi soveltuvan ratkaisun. Kun rakennus ja sen lattiat nostetaan takaisin alkuperäiselle korkeudelle, myös seinissä olevat halkeamat yleensä umpeutuvat. Tärkeintä on kuitenkin se, että rakenteisiin kohdistuneet ongelmat saadaan ratkaistua pysyvästi.

Geobearin käyttämät modernit korjausratkaisut ovat usein tehokkaampia ja tarkempia kuin perinteiset tuentamenetelmät. Ratkaisumme eivät sovellu vain betonilaattalattioihin, vaan voimme nostaa ja oikaista myös anturoita ja muita rakenteita sekä korjata esimerkiksi ajoteille muodostuneita painumia.

 

Geobearin lattoiden nosto- ja oikaisuratkaisujen etuja:

 • Painunut lattia nostetaan ja oikaistaan nopeasti ja vaivattomasti.
 • Me emme jätä jälkeemme pölyä, likaa, vettä tai muuta sotkua.
 • Lattian nosto ja oikaisu toteutetaan ilman suurempia häiriöitä.
 • Talo ja piha-alueet säilyvät vahingoittumattomina.
 • Asiakkaat voivat asua kotona lattiannoston aikana.
 • Menetelmämme eivät vahingoita rakenteita, eikä vanhaa lattiaa tarvitse purkaa tai vaihtaa.
 • Menetelmämme ovat perinteisiä menetelmiä nopeampia. Maanvaraisen lattian oikaisu onnistuu nopeimmillaan vain tunneissa.
 • Käyttämämme menetelmät vahvistavat heikkoa maaperää, minkä ansiosta talosi pysyy vakaana eikä lattia painu enää nurkista.
 • Käyttämämme materiaalit ja tekniikat eivät vahingoita ympäristöä.

 

 Varaa ilmainen asiantuntijakonsultaatio

Soita asiakaspalvelumme numeroon 0400 400 800 tai jätä yhteydenottopyyntö yhteystietolomakkeemme kautta. Asiantuntijamme osaavat antaa karkean arvion kustannuksista usein jo puhelimessa, mutta oikaisun tarkka hinta selviää vasta kohdekartoituksen avulla. Paikan päällä tehtävässä kohdekartoituksessa selvitetään muun muassa maaperän olosuhteet ja lattian painumisen syy.

 

 

Geobear tukee painuneen talon häiriöttömästi

Lyhyellä videolla esitellään Geobearin menetelmällä korjattu kotitalo. Videolla nähdään kuinka painunut heikko maaperä on aiheuttanut halkeamia seiniin ja painumia lattioihin. Geobearilta löytyy häiriöttömät ratkaisut heikon maaperän painumaongelmiin eikä niiden aikana tarvitse muuttaa pois kotoa. Painuneet alueet hoidetaan suoraan rakenteiden alle pienestä reijästä ja kun työ on tehty nämä peitetään huolellisesti.

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto

Täytä lomake ja lähetä se meille. Välitämme lomakkeen oikealle yhteyshenkilölle, ja hän ottaa sinuun yhteyttä. Voit myös olla suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme:

0400 400 800

[email protected]

Geobearin käyttämiä menetelmiä on käytetty lähes 40 vuotta painumaongelmien ratkaisemiseen niin teollisuudessa, tieverkostossa, julkisissa rakennuksissa, liikekiinteistöissä, omakotitaloissa ja asuinrakennuksissa.

Menetelmillä voidaan ratkaista heikon perustusmaaperän ongelmat häiriöttömästi ja kustannustehokkaasti.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.