COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Halkeamia katonrajassaLoviisalainen taloyhtiö Bostads Ab Svansjön etsi syksyllä 2023 ratkaisua rivitaloasunnon painuneisiin lattioihin. Tämän 1990-luvulla joenvarteen rakennetun talon kantavat ulko- ja väliseinät oli paalutettu, mutta lattiat oli jätetty maanvaraisiksi. Tarkemmissa mittauksissa toisen päätyasunnon lattian havaittiin painuneen 2-4 senttiä, ja eniten painumaa esiintyi erityisesti asunnon keskellä olohuoneessa ja wc-tiloissa. Painumisen seurauksena myös seinien ja välipohjan rajaan oli syntynyt paikoitellen pieniä rakoja. Taloyhtiön toiveena oli painuneen lattian oikaisu, minkä vuoksi he ottivat yhteyttä Geobeariin.

Ratkaisu

Lattian painumisen syynä oli savisen pohjamaan hidas kokoonpuristuminen, mikä oli asukkaiden havaintojen mukaan viime vuosina kiihtynyt.

Yhtenä teoreettisena korjausvaihtoehtona olisi voinut olla lattioiden purkaminen, maatäyttöjen uusiminen ja lopulta lattioiden uudelleenrakentaminen, mutta tämä olisi vienyt ajallisesti useita viikkoja ja häirinnyt merkittävästi asumismukavuutta.

Sopivin lähellä toimiva urakoitsija löytyi asiakkaan mukaan lopulta vinkkien ja Googlen kautta. Oikaisemalla lattiat paisuvan geopolymeerin avulla työt oli mahdollista toteuttaa vain yhden työpäivän aikana ja samalla voitiin välttyä kokonaan asumiseen kohdistuvilta häiriöiltä.

Lopputulos

Ongelma-alue kattoi kaikkiaan noin 30 m2:n kokoisen alueen kaksikerroksisen rivitaloasunnon alakerrasta, ja työn tavoitteena oli nostaa painunut lattia takaisin sen alkuperäiselle tasolle.

Kartoituskäynnin aikana tehtyjen havaintojen pohjalta geopolymeeri päätettiin injektoida noin 0,3 metrin syvyyteen lattialaatan alapinnan tasosta lukien. Tätä varten lattian läpi porattiin noin 15-millisiä injektointireikiä, joiden kautta paisuva geopolymeeri voitiin viedä tehokkaasti suoraan ongelma-alueelle. Koska asunnon laminaattilattiat aiottiin oikaisun jälkeen vielä vaihtaa, porattiin injektointireiät suoraan laminaatin läpi.

Kullakin injektointipisteellä geopolymeeri kulkeutui muutaman neliömetrin kokoiselle alueelle ja alkoi kemiallisen reaktion seurauksena paisua. Injektointi toteutettiin ennalta suunniteltua järjestystä noudattaen, minkä avulla voitiin varmistaa, ettei laattaan pääse syntymään noston yhteydessä ei-toivottuja jännitteitä tai vaurioita.

Lattian nousua seurattiin koko työn ajan tasolaserilla, ja injektointi lopetettiin, kun haluttu lopputulos oli saavutettu.

 

Olen tyytyväinen. Kaverit tulivat, kun luvattiin, ja työ meni hienosti.
– hallituksen puheenjohtaja

 

PAINUNEEN LATTIAN OIKAISU
KATEGORIA: Rivitalo
FOKUS: Painuneen lattian oikaisu
PAIKKAKUNTA: Loviisa
AJANKOHTA: Tammikuu 2024
TEKNOLOGIA: Geopolymeeri-injektointi

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.