COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Mäntsäläläinen Janne Fingerroos kiinnitti ensimmäisen kerran huomiota omakotitalonsa painumiseen noin kuusi vuotta sitten kylpyhuoneremontin yhteydessä. Joenrantatontilla sijaitseva talo oli painunut joenpuoleiselta sivultaan, ja tehtyjen tasomittausten mukaan painumaa oli keskimäärin 3–6 senttiä.

Talon eniten painunut alue sijaitsi lähimpänä joen pengertä, ja sinne oli sijoitettu talon sauna- ja kylpyhuonetilat. Ennen kylpyhuoneremonttia lattiakaadot eivät toimineet toivotunlaisesti, vaan vesi tuntui valuvan aina väärään suuntaan.

Tilanne ei ollut viime vuosina enää merkittävästi pahentunut, mutta maaperä talon alla tuntui kuitenkin elävän. Nyt taloon oli suunnitteilla jälleen uusia remontteja, minkä yhteydessä painunut sivu päätettiin oikaista ja varmistaa, ettei painuminen enää jatku.

Asiakkaan vaihtoehdot

Punatiilinen ja yksikerroksinen omakotitalo on rakennettu vuonna 1973 reunavahvistetulle laatalle.

Yhtenä korjausvaihtoehtona Geobearin menetelmälle olisi ollut talon paaluttaminen jälkikäteen. Tämä olisi kuitenkin edellyttänyt laajoja kaivu- ja purkutöitä raskaine kalustoineen, mikä olisi myös lisännyt korjauksen kokonaiskustannuksia.

Geobearin menetelmällä suurin osa työstä voitiin toteuttaa rakennuksen ulkopuolelta käsin siten, että asukkaat pystyivät asumaan kodissaan tavalliseen tapaan koko korjauksen ajan.

Geobearin ratkaisu

Kartoituskäynnin aikana tehdyn pohjatutkimuksen perusteella oikaisu päätettiin toteuttaa injektoimalla paisuvaa geopolymeerimateriaalia perustusten alapinnasta lukien aina 3,1 metrin syvyyteen.

Ennen korjaustöiden aloittamista selvitettiin myös kylpyhuoneen lattialämmityskaapeleiden ja viemäriputken sijainti, jotta niitä ei vahingossa vaurioitettaisi oikaisun yhteydessä.

Maaperää vahvistettiin ja taloa oikaistiin ulkoseinälinjalla kaikkiaan 17 metrin matkalta. Injektointiputket sijoitettiin käsiteltävälle alueelle metrin välein, minkä avulla voitiin varmistaa, että geopolymeerimateriaali leviää maaperään tasaisesti tarjoten talolle parhaan mahdollisen tuen.

Kolmen työpäivän aikana talon kallistunutta sivua oikaistiin keskimäärin 4 cm, ja suurin osa työstä toteutettiin kokonaan rakennuksen ulkopuolelta käsin lattioita vaurioittamatta.

 

OMAKOTITALON OIKAISU
KATEGORIA: Omakotitalo
FOKUS: Omakotitalon oikaisu
SIJAINTI: Mäntsälä, Suomi
AJANKOHTA: Syyskuu 2020
TEKNOLOGIA: Geopolymeeri-injektointi

 

Hyödyllisiä linkkejä:

Miksi talo painuu?
Geobearin ratkaisut kotitalouksille
Usein kysytyt kysymykset

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.