COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Geobear pyydettiin toimittamaan useita maaperän vahvistusprojektia Woodsfields -ostoskeskusen alueella Iso-Britannian Buryssä. Alue oli selkeästi kupruillut ja sen korjaamiseksi tarvittiin määperän vahvistusta, jotta ajotie, parkkipaikka ja palvelualue saatiin stabiloitua. Alue on rakennettu 1990-luvulla entiselle kaatopaikalle. Useat rakennusinsinöörit ja maaperätutkijat tuottivat raportteja, mm. kairausreikä – ja penetrometrikokeet ja viemäritutkimukset.

Tutkimuksista selvisi, että jakava kerros oli huonosti tiivistetty johtuen alueen rakentamisesta historialliselle kaatopaikalle. Kairausdata osoitti, että kaatopaikka oli ollut 3-6 metriä syvä ja sen epäyhtenäisen luonteen takia alue kärsi epälineaarisesta uppoamiseta ja aaltoilusta kun sitä täytettiin.

Tästä johtuen koko alueella ilmeni painumista ja paikallinen painuminen oli selkeää koko parkkipaikalla. Tästä seurasi lätäköitymistä kostealla säällä ja painumista pysäköityjen autojen renkaiden alla. 

Painumista esiintyi myös lastausalueen laatoissa vaikuttaen huoltolavaan ja portaisiin. Näiden alueiden kunto ja painumisen määrä aiheuttivat turvallisyysriskin alueen ollessa ahkerassa käytössä. Toinen vaikuttava tekijä oli puutteellinen lika- ja pintavedenpoisto. Parkkipaikalla näkyi selvää aaltoilua viemärien varrella.

 

Asiakkaan vaihtoehdot

Perinteinen saatavilla oleva ratkaisu olisi kaivuutyöt, jolloin täyttömateriaali vaihdettaisiin syvemmällä ja teiden pinnoitteiden uusiminen. Merkittävät rakennustyöt kuitenkin olivat mahdottomia, sillä Woodfields on kiireinen ostoskeskus, ja sen suuret kaupat olisivat joutuneet sulkeutumaan. 

 

Geobearin ratkaisu

Geobear käyttää geopolymeeriinjektoinita vahvistaakseen heikkoa maaperää, täyttöä ja jakavaa kerrosta. Tässä projektissa työskentelimme asiakkaan suunnitelmien mukaan käsiteltävän alueen syvyyden ja pinta-alan suhteen sekä sille sopivan geopolymeerin ja sen määrän valitsemisessa. 

Projekti kattoi 5 576m2 alueen parkkipaikasta sekä liikenneympyrän. Asentajat injektoivat materiaali pääasiassa 1 metrin syvyyteen. Osassa liikenneympyrää injektoitiin 1 ja 2 metrin syvyyteen. Lisäksi huoltoalueen lastauslaiturilla jota käytetään kuorma-autojen lastaamiseen ja purkamiseen, vaati tyhjätilan täyttöä ja -nostoa sen palauttamiseksi tasaiselle pinnalle. Parkkipaikan korjaamissunnitelmat vaativat Geobearia injektoimaan geopolymeeria kahden metrin syvyyteen joissaikin kohdissa. Näin syvä käsittely oli välttämätön kaatopaikasta johtuneen heikon maaperän vuoksi. 

Asennusprosessissa porataan reikä, johon asetetaan rautaputki, jota pitkin geopolymeeri injektoidaan tarvittavaan syvyyteen. Geopolymeeri valmistetaan yhdistämällä kaksi komponenttia jotka reagoivat keskenään paisuttamalla geopolymeerin. Injektoinitprosessi seuraa samaa kaavaa eri syvyyksissä, metrin intervalleissa. Liikenneympyrän kohdalla käsittelyn tuli olla 2 metrin syvyydessä, joten se vaati kaksi injektiota joka kohdassa. Koko vahvistamista vaativa alue on merkitty ruutukuviolla metrin vaakatasoisella matriisilla. Jokaiseen matriisin pisteeseen kohdistui tarvittava injektion syvyys. Mitä tulee huoltoalueeseen, Geobear injektoi materiaalia 1 metrin keskuksiin hoitoalueen alla ja käytti lasermonitoreja noston tarkkailuun. Käyttämällä erilaista geopolymeerimateriaalia pystyimme nostamaan huoltolavan 150mm takaisin sen alkuperäiselle tasolle.

Geobear-töiden valmistuminen työmaalla kesti seitsemän viikkoa kahdella injektioyksiköllä. Kun alue on kerran käsitelty, se voidaan luovuttaa suoraan takaisin jatkuvaa käyttöä varten. Tämä tarkoitti sitä, että työmme ei juurikaan vaikuttanut alueen asiakasmäärään. Vain 6-12 parkkipaikkaa oli poissa käytöstä töiden aikana. Työn varmistus saatiin päätökseen asiakkaan suorittamalla CBR-testauksella (California bearing ratio), jolla mitataan maan kantavuutta. 

 

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.