COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Elintarvikekauppa Coop Konsum Orsa sijaitsee ruotsalaisen Orsan kunnan keskustassa, Rautatienkadulla. Myymälässä oli havaittu jo useita vuosia sitten painumaongelmia. Lattia oli painunut pitkän ajan kuluessa, minkä seurauksena siihen oli syntynyt halkeamia.

Lattian painuminen vaikutti myös myymälän arkeen, sillä esimerkiksi yksin jätetyt ostoskärryt karkailivat helposti kaltevilla lattioilla. Lisäksi lattian ja seinän väliin oli ilmestynyt isoja rakoja.

Ulkopuolisen konsultin tutkiessa rakennusta todettiin, että lattia oli vaurioitunut rakennuksen alla olevan maa-aineksen painumisen takia. Itse painumisen syyksi epäiltiin muun muassa matalalla olevaa pohjavettä.

Asiakkaan vaihtoehdot

Coop Orsan kiinteistönomistaja otti yhteyttä Geobeariin saadakseen lattian nostetuksi geopolymeerien avulla, jotta myymälää ei tarvitsisi sulkea korjaustöiden takia useiksi viikoiksi tai jopa kuukausiksi.

Toisena vaihtoehtona olisi ollut tyhjentää koko myymälä tavaroista ja kalusteista ja valaa tämän jälkeen uusi betonilattia. Tämä ei kuitenkaan ollut varteenotettava vaihtoehto, koska myymälää ei voitu sulkea pitkien korjaustöiden ajaksi.

Miksi Geobear?

Ratkaisu, jossa lattia voitiin oikaista geopolymeerien avulla, oli myymälän kannalta ehdottomasti ketterin vaihtoehto. Geobear pystyi toteuttamaan työn yöaikaan, minkä ansiosta myymälä pystyi jatkamaan toimintaansa normaalisti taas aamun sarastaessa.

”Geobearin ratkaisu oli kustannustehokkain ja realistisin vaihtoehto”, kertoi kokonaisurakasta vastannut Jeff Öijer Mora Byggilta.

Myymälän sulkeminen olisi tullut myös hyvin kalliiksi, sillä tältä ajalta ei olisi luonnollisesti saatu lainkaan tuloja. Geobearin menetelmä ei sotke ja sitä voidaan hyödyntää myymälää tyhjentämättä, minkä takia se sopi erityisen hyvin Coop Orsalle.

Geobearin ratkaisu

Työn suunnittelua hankaloitti se, ettei 1960-luvulla valmistuneen rakennuksen perustuksista ollut lainkaan piirustuksia. Tämän takia Geobearin suunnittelijoiden piti luottaa saatavilla oleviin tietoihin suunnitellessaan sopivaa ratkaisua lattian nostoon. Ongelmia aiheutti myös betonilattia, jossa oli Terrazzo-pinta. Sen tiedettiin vaurioituvan porauksen ja noston yhteydessä, vaikka porattavat reiät olivat halkaisijaltaan vain 12 millimetrin kokoisia. Ongelma ratkaistiin yhteistyössä Mora Byggin kanssa, joka aina työvuoron päätteeksi kunnosti päällysteen. Näin ehkäistiin mahdolliset vaaratilanteet.

Myymälän lattia oli painunut pahimmillaan jopa 10 senttiä, ja sitä nostettiin noin 700 neliömetrin kokoiselta alueelta.

Geobearin teknikot tekivät töitä yöaikaan iltayhdeksästä aamukuuteen, minkä ansiosta myymälä pystyi pitämään ovensa avoinna tavalliseen tapaan koko korjaustyön ajan.

 

”Muut lattiannostoon miettimämme vaihtoehdot eivät olleet kustannusten kannalta realistisia. Geobear on työskennellyt geopolymeeri-injektoinnin parissa jo pitkään, ja tuntui, että he tietävät, mitä tekevät!”

– Jeff Öijer, Mora Bygg

 

LATTIAN NOSTO
KATEGORIA………………….ELINTARVIKEMYYMÄLÄ
FOKUS………………………….LATTIAN NOSTO
SIJAINTI……………………….ORSA, RUOTSI
AJANKOHTA………………..LOKAKUU 2019
TEKNOLOGIA………………GEOPOLYMEERI-INJEKTOINTI

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.