COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Vaasan Puuvillatehtaan ja sittemmin Finlaysonin entinen tehdasmiljöö on ollut vaasalaisille tuttu maamerkki jo 1800-luvun lopulta lähtien, ja nykyään tehdaskiinteistön tilat palvelevat alueen asukkaita muun muassa toimisto- ja opetustiloina.

Yhden toimistotilan perustusrakenteet olivat painuneet rakennuksen länsipäädyssä luoden useita halkeamia rakennuksen sisä- ja ulkoseiniin. Myös päädyn maanvarainen lattia oli paikoitellen painunut.

Muutaman vuoden jatkunut seuranta osoitti, että painuminen jatkui edelleen hitaasti mutta aktiivisesti, minkä takia rakennusta hallinnoiva Palosaaren Yrityskeskus Oy lähti etsimään ratkaisua painumisen pysäyttämiseen.

Ratkaisumaaperän vahvistaminen vaasa

Aivan merenrannan tuntumassa sijaitseva kaksikerroksinen ja punatiilinen rakennus on perustettu paksun kiviarinan varaan vuonna 1914.

Kartoituskäynnin aikana tehdyissä pohjatutkimuksissa havaittiin, että painumisen syynä oli perustusten alla oleva löyhä savikerros, joka ulottui metristä aina 2,3 metrin syvyyteen asti. Ratkaisuksi ehdotettiin maaperän vahvistamista geopolymeeri-injektoinnilla, mikä on erinomainen vaihtoehto historiallisesti arvokkaiden kohteiden maaperän vahvistamiseen, sillä työ voidaan toteuttaa rakenteita vaurioittamatta.

Lopputulos

Ennen työn aloitusta perustuksen rakenne varmistettiin viereen kaivetulla koekuopalla.

Itse työn tarkoituksena oli lisätä painuvan päädyn alla olevan maaperän kantokestävyyttä injektoimalla paisuvaa geopolymeerimateriaalia välittömästi perustuksen alle ja edelleen maaperän syvempiin kerroksiin.

Geopolymeeriä injektoitiin noin metrin välein porattujen injektointiputkien kautta 0,3–2,3 metrin syvyyteen perustusten alapinnan tasosta lukien. Kaikkiaan maaperää vahvistettiin noin 23 metrin matkalta. Työnaikaisella laserseurannalla varmistettiin, ettei materiaali liikuta paisuessaan yläpuolellaan olevia rakenteita.

Odotettua paksummat perustukset hidastivat jonkin verran työn kulkua, mutta työ voitiin toteuttaa kokonaan rakennuksen ulkopuolelta käsin siten, ettei arvorakennuksen rakenteisiin tullut lainkaan vaurioita tai muutoksia.

 

MAAPERÄN VAHVISTAMINEN
KATEGORIA: Historialliset rakennukset
FOKUS: Maaperä
SIJAINTI: Vaasa, Suomi
AJANKOHTA: Lokakuu 2020
TEKNOLOGIA: Geopolymeeri-injektointi

Vastaavanlaisia projekteja

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto

Täytä lomake ja lähetä se meille. Välitämme lomakkeen oikealle yhteyshenkilölle, ja hän ottaa sinuun yhteyttä. Voit myös olla suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme:

0400 400 800

[email protected]

Geobearin käyttämiä menetelmiä on käytetty lähes 40 vuotta painumaongelmien ratkaisemiseen niin teollisuudessa, tieverkostossa, julkisissa rakennuksissa, liikekiinteistöissä, omakotitaloissa ja asuinrakennuksissa.

Menetelmillä voidaan ratkaista heikon perustusmaaperän ongelmat häiriöttömästi ja kustannustehokkaasti.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.