COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Kun talokaupoista oli kulunut noin kaksi vuotta, kiinnittivät talon uudet omistajat huomiota huolestuttaviin painumisen merkkeihin. Yläkerran seiniin oli syntynyt pintojen uusimisen jälkeen pieniä halkeamia, ja yläkerran ovi meni aina vain huonommin kiinni.

Vuonna 1956 valmistuneen ja hieman myöhemmin laajennetun omakotitalon tiedettiin olevan jo ostovaiheessa hieman vino ja painuneen yhdestä nurkasta, mutta painumisen uskottiin pysähtyneen toistakymmentä vuotta sitten.

Painunut nurkka sijaitsi rakennuksen vanhassa osassa, ja tehtyjen tasomittausten mukaan painumaa oli keskimäärin noin 30 millimetriä. Koska painuminen jatkui ja talon vinouden tunsi selvästi myös sisällä ollessa, oli painuminen pysäytettävä ja painunutta nurkkaa oikaistava.

Asiakkaan vaihtoehdot

Omakotitalon vanha osa on rakennettu anturattoman ja raudoittamattoman sokkelin varaan, minkä arveltiin heikosti kantavaan savimaahan yhdistettynä edesauttaneen painumisen syntymistä. Painumisen seurauksena sokkeli oli muutamasta kohdasta myös murtunut.

Asukkaat kertoivat vertailleensa useita eri korjausvaihtoehtoja, mutta geopolymeeri-injektoinnissa heitä viehätti erityisesti sen helppous.

Geobearin ratkaisu

Maaperää päätettiin vahvistaa ja seinälinjaa nostaa kaikkiaan 9 metrin matkalta.

Geopolymeeriä injektoitiin perustusten alapinnasta alkaen noin metrin välein aina 4 metrin syvyyteen asti. Näin voitiin varmistaa, että materiaali jakautuu tasaisesti maaperään tarjoten riittävän tuen lisäpainumien estämiseksi.

Ohuiden injektointiputkien kautta maaperään viedyllä geopolymeerillä painuneen nurkan oikaisu toteutettiin ja mahdolliset lisäpainumat estettiin nopeasti ja tarkasti.

Maaperän vahvistaminen ja nurkan oikaisu vei kokonaisuudessaan kaksi päivää, ja työ toteutettiin kokonaan rakennuksen ulkopuolelta käsin rakenteita purkamatta.

 

MAAPERÄN VAHVISTAMINEN JA NURKAN OIKAISU
KATEGORIA: Omakotitalo
FOKUS: Maaperän vahvistaminen, painuneen nurkan oikaisu
SIJAINTI: Halikko, Suomi
AJANKOHTA: Elokuu 2020
TEKNOLOGIA: Geopolymeeri-injektointi

Vastaavanlaisia projekteja

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto

Täytä lomake ja lähetä se meille. Välitämme lomakkeen oikealle yhteyshenkilölle, ja hän ottaa sinuun yhteyttä. Voit myös olla suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme:

0400 400 800

[email protected]

Geobearin käyttämiä menetelmiä on käytetty lähes 40 vuotta painumaongelmien ratkaisemiseen niin teollisuudessa, tieverkostossa, julkisissa rakennuksissa, liikekiinteistöissä, omakotitaloissa ja asuinrakennuksissa.

Menetelmillä voidaan ratkaista heikon perustusmaaperän ongelmat häiriöttömästi ja kustannustehokkaasti.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.