COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Kun talokaupoista oli kulunut noin kaksi vuotta, kiinnittivät talon uudet omistajat huomiota huolestuttaviin painumisen merkkeihin. Yläkerran seiniin oli syntynyt pintojen uusimisen jälkeen pieniä halkeamia, ja yläkerran ovi meni aina vain huonommin kiinni.

Vuonna 1956 valmistuneen ja hieman myöhemmin laajennetun omakotitalon tiedettiin olevan jo ostovaiheessa hieman vino ja painuneen yhdestä nurkasta, mutta painumisen uskottiin pysähtyneen toistakymmentä vuotta sitten.

Painunut nurkka sijaitsi rakennuksen vanhassa osassa, ja tehtyjen tasomittausten mukaan painumaa oli keskimäärin noin 30 millimetriä. Koska painuminen jatkui ja talon vinouden tunsi selvästi myös sisällä ollessa, oli painuminen pysäytettävä ja painunutta nurkkaa oikaistava.

Asiakkaan vaihtoehdot: painuneen nurkan oikaisu

Omakotitalon vanha osa on rakennettu anturattoman ja raudoittamattoman sokkelin varaan, minkä arveltiin heikosti kantavaan savimaahan yhdistettynä edesauttaneen painumisen syntymistä. Painumisen seurauksena sokkeli oli muutamasta kohdasta myös murtunut.

Asukkaat kertoivat vertailleensa useita eri korjausvaihtoehtoja, mutta geopolymeeri-injektoinnissa heitä viehätti erityisesti sen helppous.

Geobearin ratkaisu

Maaperää päätettiin vahvistaa ja seinälinjaa nostaa kaikkiaan 9 metrin matkalta.

Geopolymeeriä injektoitiin perustusten alapinnasta alkaen noin metrin välein aina 4 metrin syvyyteen asti. Näin voitiin varmistaa, että materiaali jakautuu tasaisesti maaperään tarjoten riittävän tuen lisäpainumien estämiseksi.

Ohuiden injektointiputkien kautta maaperään viedyllä geopolymeerillä painuneen nurkan oikaisu toteutettiin ja mahdolliset lisäpainumat estettiin nopeasti ja tarkasti.

Maaperän vahvistaminen ja nurkan oikaisu vei kokonaisuudessaan kaksi päivää, ja työ toteutettiin kokonaan rakennuksen ulkopuolelta käsin rakenteita purkamatta.

 

MAAPERÄN VAHVISTAMINEN JA PAINUNEEN NURKAN OIKAISU
KATEGORIA: Omakotitalo
FOKUS: Maaperän vahvistaminen, painuneen nurkan oikaisu
SIJAINTI: Halikko, Suomi
AJANKOHTA: Elokuu 2020
TEKNOLOGIA: Geopolymeeri-injektointi

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.