COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Naantalin keskustassa sijaitseva taiteilijakoti Casa Haartman on kulttuurihistoriallisesti tärkeä maamerkki ja nähtävyys, joka houkuttelee vuosittain satoja vierailijoita sekä läheltä että kaukaa.

Vuonna 2003 tehdyissä selvityksissä tämän lähes 100-vuotiaan rakennuksen oli kuitenkin huomattu painuvan ja vinoutuvan erityisesti ulkoseinien osalta. Kantavien sisäseinien ja savupiippujen perustusten oletettiin tukeutuvan kovaan maapohjaan, joten ratkaisuksi ehdotettiin pelkkien ulkoseinien tukemista teräspaaluilla.

Painuma saatiin ulkoseinien osalta pysähtymään, mutta sittemmin myös kantavien sisäseinien huomattiin painuvan, minkä seurauksena sisäseiniin oli ehtinyt syntyä jo huomattavia halkeamia. Painuminen oli pysäytettävä, jotta vakavammilta rakenteellisilta vaurioilta vältyttäisiin.

Asiakkaan vaihtoehdot

Vuonna 1926 valmistunut Casa Haartman on rakennussuojelulailla suojeltu kohde, mikä asetti rajoituksia eri korjausvaihtoehdoille. Julkisivultaan vaatimattoman näköinen rakennus kätkee sisäänsä lukuisia arvokkaita esineitä, koristemaalauksia ja muita sisustuksellisia elementtejä, minkä takia rakenteiden purkua vaativat korjausmenetelmät eivät tulleet tässä tapauksessa kyseeseen.
− Punnitsimme paljon erilaisia vaihtoehtoja, ja ehdotus Geobearista tuli lopulta rakennesuunnittelijaltamme, Åbo Akademin säätiön kiinteistöpäällikkö Mika Soinio taustoittaa.

Miksi Geobear?

Geobear esitti painuneiden väliseinien perustusten tukemista geopolymeeripilareilla, jotka voitaisiin asentaa pienen kaluston ansiosta siististi ja rakenteita rikkomatta myös matalissa sisätiloissa.

Geobearin ratkaisu

Tarkemmissa selvityksissä havaittiin, että kantavien väliseinien painuminen saataisiin pysäytettyä noin 20 geopolymeeripilarin avulla.

Kunkin pilarin asennusta varten Geobearin teknikot tekivät lattiaan noin 10 cm:n kokoisen reiän. Sen kautta paisuvalla geopolymeerimateriaalilla täytettävä pilarielementti saatiin ulotettua löyhän savi- ja silttimaakerroksen alapuoliseen tiiviiseen kitkamaakerrokseen. Pituudeltaan noin 3−5-metriset pilarit asennettiin tuettavien seinien alapuolelle siten, että seinälinjan alle saatiin luotua paras mahdollinen tuki.

Marraskuun lopulla aloitettu projekti kesti kokonaisuudessaan reilun kuukauden, ja sen jokainen vaihe toteutettiin rakennuksen arvoa kunnioittaen.
− Kaikki paikat pysyivät hyvässä kunnossa. Lopputulos oli yllättävänkin siisti verrattuna siihen, mitä alun perin tällaiselta työltä odotimme, Soinio summaa.

 

”Projekti oli hankala ja vaativa, mutta se saatiin hoidettua alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Erinomainen arvosana koko hankkeelle.”
– Mika Soinio, Åbo Akademin säätiö

 

RAKENTEELLINEN TUENTA
KATEGORIA: Historialliset rakennukset
FOKUS: Rakenteellinen tuenta
SIJAINTI: Naantali
AJANKOHTA: Joulukuu 2019 – Tammikuu 2020
TEKNOLOGIA: Geopolymeeripilari

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.