COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Ruotsalainen kiinteistöyritys Stendörren otti yhteyttä Geobeariin 80-luvlla rakennetusta tiilirakennuksesta, jonka huonekorkeus on 4 metriä. Rakennus on vuokrattu Enköpingin kunnalle ja sijaitsee Badhusgatanilla Enköpingissä. Painumaa oli pahimmillaan 14 cm ja se löydettiin lastauslaiturin yhteydestä, jossa kaksi lastausporttia olivat alkaneet jumittaa ja vääntyä. Vino rako oli näkyvissä kun portti suljettiin. Myös seinissä oli halkeamia. Painumisen merkit olivat olleet tiedossa yli 1,5 vuotta ja ne olivat pahentuneet hiljalleen ajan myötä. Painumisen juurisyy oli kuitenkin epäselvä. Geobearin kartoituskäynnillä selvisi, että julkisivun lähistöllä olevat puut korreloivat painumisen kanssa. Puiden juuret olivat tunkeutuneet maahan rakentamisen aikana ja kuivattaneet savimaata useiden metrien syvyydessä, jonka seurauksena maan kantavuus oli heikentynyt.

 

Asiakkaan vaihtoehdot

Vaihtoehtona oli purkaa ja uudelleenasentaa lastausportit, sillä ne olivat vääntyneet rakennuksen painuessa. Se ei kuitenkaan olisi korjannut painumisen juurisyytä, eikä sen vuoksi poistanut uudelleenpainumisen riskiä. Toinen vaihtoehto olisi ollut paalutus, mutta se olisi tullut hyvin kalliiksi. Lisäksi Stendörren olisi joutunut keskeyttämään toimintansa ja alueen talot olisivat joutuneet kärsimään kovasta melusta ja rakennuspölystä. 

 

Miksi Geobear?

Geobear onnistui kuudessa päivässä kompensoimaan huokosvesihäviön aiheuttaman saven tilavuuden pienenemisen ilman suurempia häiriöitä kiinteistön vuokralaisille ja puiden kaatoa.

 

 

Geobearin ratkaisu

Asentajat porasivat 16 millimetrin reiät lattian läpi teräsputkien kiinnittämiseksi useiden metrien syvyyteen, jossa materiaali injektoitiin saveen. Lasermittauksella tarkkailtiin rakenteiden liikkeitä 0,5 millimetrin tarkkuudella. Projektissa käytettiin kaksikomponenttista maaperän olosuhteisiin sopivaa materiaalia, jotka laajenevat ja tunkeutuvat kuivan saven halkeamiin ja huokosiin. Näin estetään puiden juuria imemästä ja vapauttamasta vettä samalla kun se parantaa savisen maaperän ominaisuuksia. Täten riskit painumiselle pienenivät merkittävästi.

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.