Suomalaisen perheyrityksen menestystarina
(2 heinäkuun, 2019)

Timo Lahtinen on Uretek Worldwiden ja sen edeltäjien perustaja. Kyseessä on yritys, joka loi uuden teollisuudenhaaran 38 maahan 1980-luvun alun keksinnöllään, jossa painuneita betonilaattoja oikaistiin häiriöttömästi paisuvien geopolymeerien avulla ja jonka jälkeen kehitetyillä tekniikoilla myös vahvistettiin perustusmaaperiä. Yritys operoi lisensointiliiketoiminnan parissa vuoteen 2009 asti, minkä jälkeen se vaihtoi kurssia aloittaakseen oman urakointitoimintansa kehittämisen. Timon vanhin poika Otso Lahtinen näki ensimmäisen Uretek-lisenssinhaltijoiden kanssa pidetyn kokouksensa vuonna 2000 Tampereella ja on siitä asti ollut mukana erilaisissa tehtävissä.

 

Joillekin isille oman pojan nimittäminen itse rakennetun perheyrityksen johtoon voi olla vaikea pala purtavaksi, mutta Timo Lahtinen kertoo, että Otso halusi ottaa vastuuta jo varhain, ja Timo halusi myös antaa sitä hänelle kehitettyään yhtiötään ensin noin 25 vuoden ajan aina pienestä suomalaisesta urakointiliiketoiminnasta maailmanlaajuiseksi lisensointi- ja alueelliseksi urakointiliiketoiminnaksi.

”Muistan kuinka puhelimeni soi marraskuisena lauantaiaamuna vuonna 2013. Otso soitti minulle ja kertoi, että hän haluaa ottaa virallisesti täyden tulos- ja tappiovastuun, koska koki, että nyt olisi sen aika. Tunsin ylpeyttä ja tiesin, että aikani toimitusjohtajana oli tullut päätökseensä. Suostuin ilomielin”, Timo Lahtinen muistelee.

Päätös kannatti, sillä tuon marraskuisen lauantain jälkeen yrityksen urakointitoiminnan koko on lähes kaksinkertaistunut, se on uudelleenbrändätty onnistuneesti Geobeariksi ja se on määritellyt uudelleen strategiaansa muuttaakseen maailmalla nykyisin vallitsevaa tapaa huoltaa liikenneinfrastruktuuria. Uretek jatkaa IPR-lisensointiaan erillisen johdon alaisuudessa käytyään läpi suuria muutoshaasteita, jotka Otso ja hänen tiiminsä selättivät ennen kuin luovuttivat hallintovastuun keskittyäkseen Geobearin urakointitoimintaan.

Isä−poika-duo puhuu avoimesti vanhemmalta lapselle tapahtuvan sukupolvenvaihdoksen haasteista ja antaa neuvoja muille yrittäjäperheille.

“Sukupolvenvaihdosta täytyy ennakoida jo vuosia ennen sen käytäntöönpanoa. Kaikki sidosryhmät on otettava huomioon ja seuraajan taidot ja motivaatio on varmistettava oikeanlaisella koulutuksella ja kannustimilla”, Timo Lahtinen sanoo.

Perhedynamiikka voi tarkoittaa suurempia vastakkainasetteluja mutta myös parempaa kommunikointia.

”Ollessamme aktiivisesti tekemisissä tunsin, että kommunikointimme oli saumatonta. Isäni oli paras mentorini, sillä hän aina rohkaisi minua nostamaan rimaa ja tarjosi parhaan mahdollisen tiedon tukeakseen minun ja liiketoiminnan kasvua. Olen hänelle ikuisesti kiitollinen ja nautin suuresti siitä, että saan kehittää hänen liiketoiminnallista perintöään maailmanluokan yritykseksi”, Otso Lahtinen kertoo.

Timo ja Otso Lahtisen neljä vinkkiä onnistuneeseen sukupolvenvaihdokseen

Isä ja poika kertovat, että he ovat matkan varrella oppineet läksynsä sukupolvenvaihdoksen toteuttamisesta, ja he jakavat seuraavat vinkit perheyrityksessä tapahtuvan sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun:

  1. Anna seuraajallesi tilaa tehdä päätöksiä. Hän tekee todennäköisesti lukuisia virheitä ja sinun tehtäväsi isänä/äitinä on varmistaa, että yritys kestää sen ja että jokainen virhe on samalla myös oppimiskokemus. Astu syrjään, kun seuraajasi vaatii rooliaan. Se on yleensä merkki siitä, että hän on valmis ottamaan sen vastaan.
  2. Kiinnitä huomiota niihin ominaisuuksiin, joihin kiinnittäisit huomiota etsiessäsi tehtävään tekijää yrityksen ulkopuolelta. Jos huomaat, että seuraajaehdokkaallasi on selkeitä puutteita, luo niihin keskittyvä ja ne kattava koulutussuunnitelma samalla, kun vahvistat hänen luontaisia vahvuuksiaan.
  3. Älä välttele hankalia keskusteluja tai vaikeita päätöksiä perhedynamiikan takia. Perheyhtiöissä yksi yleisimmistä pullonkauloista kasvun suhteen on antaa perherakkauden ja -siteiden estää tarvittavia liiketoimintapäätöksiä. Yrittäkää kohdella toisianne työelämässä samalla tavalla kuin kaksi asiantuntijakollegaa kohtelisi toisiaan ilman perhesiteitä. On vain eduksi, jos seuraajakandidaatti oppii vaikeimman kautta sen, että kyky suoriutua mistä tahansa tehtävästä on kasvun edellytys. Jos yrität suojella seuraajaasi ulkomaailman kovilta realiteeteilta, se vain rajoittaa häntä tulevaisuudessa. Asiakkaat, rahoittajat, kilpailijat, tiimin jäsenet tai tavarantoimittajat eivät välitä siitä, kenen poika tai isä olet silloin, kun teet työtäsi.
  4. Osakkeet ja yhtiöosuudet on aina ostettava käypään markkinahintaan. Yrittäjän on tiedostettava päätöstensä seuraukset konkreettisesti pääomariskin muodossa.

 

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto

Täytä lomake ja lähetä se meille. Välitämme lomakkeen oikealle yhteyshenkilölle, ja hän ottaa sinuun yhteyttä. Voit myös olla suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme:

0400 400 800

[email protected]

Geobearin käyttämiä menetelmiä on käytetty lähes 40 vuotta painumaongelmien ratkaisemiseen niin teollisuudessa, tieverkostossa, julkisissa rakennuksissa, liikekiinteistöissä, omakotitaloissa ja asuinrakennuksissa.

Menetelmillä voidaan ratkaista heikon perustusmaaperän ongelmat häiriöttömästi ja kustannustehokkaasti.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.