COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Saven kutistuminen

(07/07/2022)

Suuri osa painumistapauksista johtuu saven kutistumisesta. Puut ja runsas kasvillisuus ovat usein juurisyy kodinomistajien pelkäämälle ongelmalle. Mutta mitä saven kutistuminen tarkoittaa ja kuinka puut johtavat siihen?

Mitä on saven kutistumisesta johtuva painuminen ja mistä se johtuu?

Saven kutistumisesta aiheutuva painuminen ilmenee, kun puiden juuret imevät suuren osan maan kosteudesta lämpimien ja kuivien kesäkuukausien aikana. Siitä seuraava veden puute maassa johtaa saven kutistumiseen, joka taas johtaa perustusten liikkeeseen.

Kosteus palaa syksyn ja talven aikana, jolloin perustukset liikkuvat ylöspäin, eli eri suuntaan kuin kesäisin. Vaarana on perustusten liikkuminen kausiluontoisesti ylös ja alaspäin. Tämä saattaa pahentaa painumista huomattavasti ja tehdä korjaamisesta hankalampaa vuosien saatossa. Tätä kutsutaan kausiluontoiseksi liikkeeksi.

On siis tärkeää löytää sopiva ratkaisu painumisongelmaan ennen kuin siitä johtuvat, ennaltaehkäisevät vauriot pahenevat. Jotta ongelma saadaan ratkaistua mahdollisimman tehokkaasti, on tehtävä ensin maaperätutkimus. Jotkut jättävät maaperätutkimuksen välistä, mutta se on tärkeä osa prosessia ja on siksi suositeltavaa.

Maaperätutkimus: mikä se on ja miksi se on tärkeä?

Diagrammi: Puun juurista aiheutuva painuminen

Maaperätutkimus mahdollistaa  syvimpien juurien syvyyden varmistamisen mahdollisimman tarkasti ongelman ratkaisemiseksi. Jos maaperätutkimusta ei tehdä, työt toteutetaan arvailujen eikä asiatiedon varassa. 

Jos käsittely ei ulotu tarpeeksi syvälle saavuttaakseen ongelman juurisyyn, ympäröivällä savella on edelleen potentiaalia kutistua ja sen seurauksena on hyvin todennäköistä, että painuminen jatkuu. Parhaan mahdollisen lopputuloksen ja lopullisen ratkaisun saavuttamiseksi on välttämätöntä tutkia maaperä ennen töiden aloittamista. 

Mistä maaperätutkimus koostuu?

Koekairaus auttaa määrittämään monta tärkeää seikkaa, kuten syvyys, paksuus ja perustustapa

Joko 3 tai 5 metrin kairausreikä porataan.  Tämä auttaa selvittämään, kuinka vahvaa savi on, kuinka kosteaa se on  ja sen todennäköisyys kutistumiselle. Myöskin perustusten alla olevien juurien syvyys on helpompi tunnistaa. Näin ollen maaperätutkimus on oleellinen osa prosessia, ja se avulla saadaan selville missä heikon ja kantavan maa-aineksen raja kulkee.

Geobearilla on tehokas ja häiriötön ratkaisu

Puun juuret perustusten alla käsittelyn jälkeen

Geobearilla on pysyvä ja erittäin tehokas ratkaisu kutistuneesta savesta johtuvalle painumiselle. Se on suunniteltu erityisesti häiriöttömäksi ja toimivaksi. Menettely eroaa jonkin verran muista syistä (kuten vuotavista putkista) johtuvan painumisen korjaamisesta. 

Geobear on mullistanut kutistuneesta savesta johtuvan painumisen korjaamisen innovatiivisella geopolymeerin (hartsi) injektoinnilla. Ensiksi geopolymeeri injektoidaan maahan, ainakin 0,5 metriä ongelman aiheuttavien syvimpien puiden/muun kasvuston alle. Hartsia injektoidaan useiden syvyyksien tasoista kunnes perustusten alapuoli saavutetaan.

Hartsi virtaa lähes välittömästi halkeamiin ja säröihin, riippumatta siitä niiden koosta. Tämä auttaa estämään kosteuden pääsyn ja myöhemmin poistumisen savesta vuodenaikojen vaihtuessa.Tämä puolestaan vähentää kutistumisen ja turpoamisen riskiä huomattavasti.

 

Geopolymeeri-injektoinnin hyödyt

  • Häiriöttömyys – yleensä talon sisälle ei tarvitse pääsyä ongelman korjaamiseksi
  • Ajan säästö – prosessi on nopea, ja yleensä työt kestävät 1-2 päivää. Perinteiset korjausmenetelmät voivat kestää viikkoja
  • Siisti työskentely – työt toteutetaan huolellisesti ja siten, että kaivuutyöt eivät ole tarpeellisia. 
  • Kasvillisuutta, kuten puita ei tarvitse kaataa – se suojelee kasveja, mikä puolestaan ​​auttaa ympäristöä

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.