COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Viktoriaanisella aikakaudella rakennettussa rakennuksessa ilmentynyt epätasainen painuma aiheutti harmaita hiuksia Yorkin kaupunginvaltuustolle. Siispä he konsultoivat Geobearia löytääkseen mahdollisimman häiriöttömän ratkaisun. 

Geobear asensi paisuvaa geopolymeeria geotekstiiliputkia pitkin parantaakseen laakerikantavuutta sekä maan lujuutta painuneiden perustusten alla. Huomioon oli myös otettava myös arkeologiset tekijät, jotta rakennuksen alla olevaan maahan kohdistuisi mahdollisimman vähän häiriötä. 

 

Tavoitteet

Kaksikerroksinen rakennus oli alunperin poliisiasema. 23 cm paksut kivilaatat muodostivat alimman ja osan toisesta kerroksesta. 1930-luvulla rakennus muunnettiin sähköasemaksi , jonka kalustoon kuuluivat erittäin painavia muuntajia sekä kytkinlaitteisto. Vaikka nämä laitteet ovat nykyään poistettu käytöstä ja viety pois, niiden paino saattoi olla ratkaiseva tekijä painumisen lisääntymiselle.

Rakennus seisoi vain suhteellisen matalilla tiilianturoilla, jotka olivat pehmeällä maalla. Alkuperin maan pinta oli 5-6 metriä matalampi. Välissä on keskiaikaista täyttömaata, joka voi olla erittäin pehmeää. Painumista oli tapahtunut ainakin 15-20 vuotta, mutta lähivuosina se oli kiihtynyt.

Vaihtoehtoja vertaillessa oli otettava huomioon rakennuksen sijainti kaupungin keskustassa. Liikekiinteistöt ja toimistot ympäröivät rakennusta, ja kolmella eri sivulla on palomuuri. York Consultancy valitsi Geobearin suunnittelemaan ratkaisun, sillä prosessi on hiljaisempi ja helpompi sijainnin kannalta kuin vaihtoehdot. Myöskään kaivuutöitä ei tarvinnut tehdä, joten ylimääräisestä kaivuumaasta ei tarvinnut olla huolissaan. 

Arkeologisten tekijöiden vuoksi päädyttiin käyttämään PowerPile -tekniikkaa, sillä se rajoittaisi hartsin leviämistä. York Archaeological Trustin pyynnöstä, kaksi koepaalua asennettiin ennen kuin projekti hyväksyttiin kokonaisuudessaan.

 

Lopputulos

Geopolymeeri toimii loistavasti heikossa maaperässä käytettynä, sillä se paisuu geotekstiiliputkien sisällä ja voi tuottaa jopa 600% paremman laakeripaineen ilman kaivuutöitä. Asiakas on vakuuttunut tuloksista. “Luulin, että voin työntää sormeni hartsiin, mutta ne olivat kuin sementtiä. Se oli uskomatonta. Putkien puristaminen antaa hartseille suuremman tiheyden.”

Työ kesti 4 vikkoa, mutta perinteisempi menetelmä olisi vaatinut lähemmäs 3-4 kuukautta ja aiheuttanut huomattavasti enemmän häiriötä, likaa ja melua. Lisäksi olisi maksanut enemmän. 

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.