COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Hellekesän aiheuttamat haasteet asuinympäristölle ‒ voivatko puut kaatua ja talo painua?

(05/06/2024)

Käsillä saattaa olla jälleen ennätyksellisen lämmin kesä, ja hellepäivistä on saatu nauttia koko Suomessa. Korkeat lämpötilat ja aurinkoinen sää aiheuttavat kuitenkin myös haasteita asuinympäristössämme geoteknisessä ja hydrologisessa mielessä. Kuumuuden jatkuessa harvinaisen pitkään saattavat myös maaperä ja kasvillisuus oireilla poikkeuksellisella tavalla.

Pitkä hellekausi kuivattaa maaperää, ja etenkin savimaassa tietyt mineraalit ovat herkkiä vesipitoisuuden muutoksille. Tällaisia mineraaleja sisältävän saven tilavuus pienenee kuivuessaan, jolloin maaperä saattaa halkeilla ja painua. Maaperän liikkeet voivat aiheuttaa vahinkoa sekä kasvien juurille että rakennuksille. Puiden kaatumisriskin kannalta yleisesti ottaen liian märkä maaperä on vaarallisempi kuin liian kuiva, mutta tähän vaikuttaa myös maaperätyyppi. Kuivuudesta johtuvat tilavuudenmuutokset savimaassa aiheuttavat vaurioita puiden juuristolle ja siten lisäävät kaatumisen riskiä.

Riskinä rakenteiden painuminen

Maanvaraisesti savikolle perustettujen pientalojen rakenteissa saattaa pitkän kuivan kauden aikana näkyä esimerkiksi uusia halkeamia. Sateiden jälkeen maaperän tilavuus palautuu ja vauriotkin saattavat kadota. Parhaassa tapauksessa ongelmat ovat vain kosmeettisia, mutta suuret tilavuuden muutokset maaperässä voivat altistaa pientalot myös rakenteellisille vaurioille, jotka ilmenevät esimerkiksi siirtyminä ja painumina.

Myös maaperän pohjavesitasot ovat kuivuuden takia paikoin tavanomaista alemmalla tasolla. Pohjaveden aleneminen on riski puupaaluille perustetuille rakenteille, sillä vedenpinnan yläpuolelle jääneet puupaalut altistuvat ilman hapelle ja lahoamisprosessi voi alkaa. Puupaalutettujen arvorakennuksien ympäristössä pohjavesiseurantaa tehdään jatkuvasti. Hätätilanteessa pohjavesitasoa voidaan yrittää nostaa pumppaamalla maahan korvaavaa vettä. Monissa arvokohteissa puupaaluperustuksia on korvattu betoni- tai teräspaaluilla. Pohjaveden aleneminen saattaa aiheuttaa myös laaja-alaisia painumia, sillä pohjavesitason alentuessa veden nostevaikutus maaperässä vähenee ja kuormitus kasvaa.

Geobear tarjoaa ratkaisuja sekä pientalojen painumaongelmiin että suuremman mittakaavan projekteihin. Geopolymeeri-injektoinnilla voidaan useimmissa tapauksissa korjata tai parantaa maanvaraisten perustusten kantokestävyyteen tai painumaan liittyviä ongelmia minimaalisin häiriöin ympäristölle. Myös puurakenteisten perustusten korjaaminen onnistuu. Ota yhteyttä lisäkysymyksissä ilmaiseen asiantuntijakonsultaatioomme 0400 400 800 tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella.

 

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.