COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

3 vinkkiä painuvan talon tunnistamiseen

(16/01/2023)

Talo voi painua useista eri syistä. Syynä voi olla esimerkiksi maa-ainesta huuhtonut vesivahinko, pitkään jatkunut kuivuus tai huolimattomasti suunnitellut perustukset. Yhteistä näille tekijöille on se, että niiden seurauksena maaperä menettää kantokykynsä ja talo painuu. Ongelmaan on hyvä puuttua hyvissä ajoin etenkin näin kesän kynnyksellä, sillä erityisesti savimailla sekä kuivuus että runsaat sateet voivat vaikuttaa helposti savisen maaperän olomuotoon ja johtaa erilaisiin painumaongelmiin. Ohessa 3 vinkkiä painuvan talon tunnistamiseen.

Halkeamat seinässä tai sokkelissa

Seinä tai sokkeli voi halkeilla useista eri syistä. Kyse voi olla esimerkiksi rakenteen luonnollisesti liikkumisesta uuden talon asettuessa. Tällaiset halkeamat ovat tavallisesti pinnallisia ja leveydeltään vain 1–4 milliä. Ne voi turvallisin mielin paikata.

Ongelmia syntyy silloin, kun halkeilun syynä on talon painuminen. Tunnistat tarkempia tutkimuksia vaativan halkeaman seuraavista merkeistä:

  • Halkeama on yli 5 mm leveä.
  • Halkeama on ilmestynyt yllättäen.
  • Halkeama ilmestyy paikkaamisen jälkeen uudestaan.
  • Halkeama on ylhäältä leveämpi.
  • Halkeama kasvaa tai sen koko vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Esimerkiksi ilman lämpötilan laskiessa monilla halkeamilla on taipumus pienentyä.
  • Halkeama etenee vinottain esimerkiksi seinän alanurkasta kohti vastakkaista ylänurkkaa.

Painumisen seurauksena syntyneet halkeamat ovat tavallisia ovien ja ikkunoiden läheisyydessä ja talon nurkissa. Niitä voi esiintyä myös kohdissa, joissa jälkeenpäin rakennettu lisäsiipi yhdistyy päärakennukseen.

Jumittava ovi tai ikkuna

Jos rakennus painuu, ovet ja ikkunat alkavat helposti jumittaa. Ajan myötä voi käydä myös niin, ettei ovea saa enää lainkaan kiinni tai auki.

Lattia vinossa

Jos lattia tuntuu olevan vinossa, voi asian tarkistaa helposti pallon avulla. Vinolla lattialla pallo alkaa nopeasti vieriä. Joskus lattian ja lattialistan väliin voi muodostua myös näkyvä rako.

Miten talon painuminen pysäytetään?

Nopein ja kustannustehokkain tapa pysäyttää talon painuminen on vahvistaa rakennuksen alla olevaa maaperää paisuvien geopolymeerien avulla. Nestemäistä geopolymeeriä voidaan injektoida pienten reikien kautta suoraan rakennuksen alla olevaan maaperään. Maaperässä geopolymeeri paisuu tiivistäen ympärillään olevaa maa-ainesta ja lisäten näin maaperän kantokestävyyttä. Heti käsittelyn jälkeen maaperä on riittävän vahva kantamaan rakennuksen painon ja pysäyttämään mahdolliset lisäpainumat. Jo painuneet talot voidaan tarvittaessa myös nostaa takaisin alkuperäiselle korkeudelle.

Talon painuminen on mahdollista pysäyttää jopa päivässä, ja voit asua kodissasi tavalliseen tapaan koko tämän ajan. Käytettävät materiaalit ovat ympäristön kannalta turvallisia, ja työlle annetaan aina takuu, joka on voimassa myös omistajan vaihtuessa.

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.