COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Talo painuu

(06/02/2011)

Lyhennelmä artikkelista “Painuva talo preerialla” Omakoti Varsimais-Suomi 2/2011

Alkuperäinen teksti: Pauli Seppälä

 

Talon epätasainen painuminen näkyy usein halkeamina seinissä

Talon painueessa ongelmana ei yleensä ole itse painuminen, sillä tasaisesti vajoava talo ei aiheuta juurikaan ongelmia, vajoaa talo sitten sentin tai kymmenen. Ongelmia alkaa ilmetä kun talot painuvat epätasaisesti, mikä aiheuttaa rakenteille kestämätöntä rasitusta. Suuri rasitus rakenteissa johtaa usein kuvan kaltaisiin halkeamiin seinissä tai rakoihin katon ja lattian rajassa. Epätasainen painuminen  vääntää helposti ovien ja ikkunoiden karmeja aiheuttaen niiden jumiutumista. Vajoaminen saa lattiat kallistumaan, mikä on helppo havaita kokeilemalla esimerkiksi vieriikö marmorikuula lattialla. Pitkälle edennyt vajoaminen rikkoo viemäreitä ja rakenteita.

– Ikävä kyllä rakennukset painuvat tasaisesti hyvin harvoin, koska niiden alla kokoon puristuvat maakerrokset ovat epähomogeenisiä, sanoo rakennustekniikan professori Tim Länsivaara Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Muista maaperä

Rakennusten painumisen syyt voidaan jakaa kahteen pääluokkaan. Ensimmäisessä kyse on rakennuksen luonnollisesta maaperästä. Onko rakennus rakennettu luonnostaan painuvalle maaperälle kuten siltille tai savimaalle ilman asianmukaista perustusten tukemista. Asianmukainen perustusten tukeminen yleensä puuttuu, jos talon perustusmaaperän pohjatutkimukset ovat puutteelliset tai puuttuvat kokonaan.

– Talo ei tietenkään painu siksi, että pohjatutkimuksia ei ole tehty, vaan siksi, että painuvia kerroksia ei ole huomattu, huomauttaa Länsivaara.

Myöskään naapurilla tehtyyn maaperätutkimukseen ei läheskään aina voi luottaa. Vaikka joitakin yleistyksiä voidaan tehdä, kuten se, että rannikkoseuduilla on suuria savimaa-alueita. Savi on kokoonpuristuva maalaji kuten silttikin. Länsivaaran mukaan periaate rakentamisesta samalla tavalla kuten naapurikin on huono tapa. Geologia Suomessa on niin pienipiirteistä ja muutokset maaperässä näin melko äkkinäisiä. Jokaisen olisi tehtävä pohjatutkimukset omalla tontilla ja jokainen nurkka on tarkastettava.

 Elintasosiipi uppoaa

Perusteellisesti tutkimuksaan ei aina varmista talon painumattomuutta. Esimerkiksi harjujen lievealueilla kantavan maan alla saattaa olla pieniä “savilinssejä”, jotka menevät huolellisestikin tehdyssä tutkimuksessa ohi. Linssin päälle sattuva rakennuksen nurkka alkaa ajan mittaan painua.

Talon laajentaminen saattaa toisinaan saada aikaan painumista. Elintasosiiven tai uuden kerroksen lisääminen lisää huomattavasti maaperään kohdistuvaa kuormaa. Toisinaan jopa uuden takan rakentaminen saattaa laukaista talon nurkan painumisen.

-Kellarillisen rintamamiestalon aiheuttama lisäkuorma alapuoliselle pohjamaalle on melko pieni. Uutta elintasosiipeä tehdään kuitenkaan harvoin kellarin kanssa. Kun siiven alle ajetaan täyttömaata, sille tulee äkkiä huomattavasti päärakennusta suuremmat kuormat, jolloin painuminen onkin todennäköistä, kertoo Länsivaara.

Pohjavesi ja pihapuut

Myös pohjavesi vaikuttaa talon vajoamiseen. Arkhimedeen lain mukaan veteen upotettua kappaletta nostaa ylöspäin voima, jonka suuruus riippuu kappaleen syrjäyttämän nestemäärän painosta. Tämä sama laki on voimassa myös maaperässä.

– Jos pohjavesi on lähellä maan pintaa ja laskee alemmas, tämä aiheuttaa lisäkuormaa, selvittää Länsivaara.

Pohjaveden pintaan vaikuttaa sademäärien lisäksi lähistöllä olevat rakennustyömaat sekä pihaan istutetut puut.

– Kuivan kesän tullessa ja ison lehtipuun seisoessa talon nurkalla pohjaveden pinta laskee ja talon nurkka painuu alas. Ikävää tässä on se, että vaikka syksyn sateet nostavat pohjaveden uudelleen, painumat eivät häviä.

Täyttömaan tärinä ja sattumat

Toinen painuvien rakennusten pääluokka käsittää huonolle täyttömaalle rakennetut rakennukset. Täyttömaa on nimensä mukaisesti ihmisten toimesta paikalle siirtämää maata. Maa on peräisin esimerkiksi rakennustyömaalta kaivetusta pintamaasta.

Laadultaan huono täyttömaa ei ole tasalaatuista, ja siinä saattaa piillä epämiellyttäviä sattumia, kuten kantoja. Kannon lahotessa syntyy onkalo, joka ei kanna perustusten kuormaa. Ongelmia ei kuitenkaan esiinny pelkästään huonolaatuisessa täyttömaassa.

Luonnostaan hyvällä maaperällä kuten soralla, hiekalla tai moreenilla saattaa ilmetä samanlaisia painumisongelmia kuten huonosti kantavalla täyttömaalla jos tiivistämistä ei ole tehty kunnolla.

– Jos parin metrin maakerrosta ei tiivistetä, on vaara, että se tiivistyy ajanmyötä. Naapurissa tehtävän paalutuksen tai ohi kulkevan rekkarallin aiheuttama tärinä voi tiivistää löyhän hiekan.

 

Syy selville ennen korjausta

Välillä tulee vastaan niinkin hulluja tapauksia, että on heitetty täytön sekaan risuja ja männynkäpyjä sekä rakennusjätettä. Nämä lahotessaan muodostavat aikapommin talon alle. Samanlainen pommi saattaa muodostua myös talvella täyttömaalle rakennettaessa. Jäätynyt ja ilmava täyttömaa kantaa eri tavalla kuin sula, joten talvella tukeva talon kulma saattaa kesälämpimillä ikävästi notkahtaa.

Nämä rakennusvirheet aiheuttavat vaivaa myös savi- tai silttimaalla. Lisäksi talon painumiselle on monia muitakin syitä. Taustalla saattaa paljastua maanalaisen vesijohdon vuodon aiheuttama huuhtoutuma, rakennuksen suunnittelussa tehty virhe tai varomaton kaivaminen talon lähellä. Länsivaara muistuttaa, että painumisen syy on selvitettävä ennen korjaustoimiin ryhtymistä.

– Ei pidä hätiköidä vaan selvittää, mikä on vaurioiden aiheuttaja: onko ongelma peräisin syvistä kerroksista vai lähempää pintaa täytöstä. Vasta sitten korjaustoimia voidaan alkaa miettiä.

Lisätietoja painumaongelmista täältä 

Mikäli epäilet että sinulla olisi painumaongelmia voit pyytää asiantuntijoiltamme kohdekartoitusta

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.