Geobear toimittaa ympäristöystävällisiä ratkaisuja
(27 heinäkuun, 2018)

Jatkona hiljattain julkaisemallemme artikkelille, joka käsitteli Geobearin ympäristöystävällisiä ratkaisuja, Geobearin työturvallisuus- ja ympäristöasioiden päällikkö Bruno D’Arcy tarkastelee, kuinka äskettäin Skotlannissa valmistunut projekti voitiin toteuttaa ympäristöystävällisesti käytännössä.

Osa Leacann Wateria pitkin kulkevasta joenvarresta oli heikentynyt voimakkaan syöpymisen tai pohjaeroosion takia. Tukiseinän alapuolelta oli löydetty 30 metriä pitkä tyhjätila, joka olisi paikoilleen jätettynä uhannut yläpuolella olevan tien eheyttä – tien, joka oli ainoa reitti läheiseen Furnacen kylään.

Pääurakoitsija Bear Scotland etsi kustannustehokasta ja ympäristöystävällistä ratkaisua ongelmaan. Riippumatta siitä, millaisen suunnitelman he lähettäisivät asiakkaana olleelle Transport Scotlandille, sen olisi läpäistävä Skotlannin ympäristöviranomaisten tarkat tutkimukset. Siksi oli erittäin epätodennäköistä, että perinteisiä menetelmiä, kuten sementti-injektointia, hyväksyttäisiin.

Joenranta Leacann Waterin kupeessa.

Tiedettiin, että joen pilaantumista ei hyväksyttäisi missään olosuhteissa. Jos sopivaa ratkaisua ei löydettäisi, asiakas oli valmis jopa sallimaan joenuoman siirtämisen siksi aikaa, kun vähemmän ympäristöystävällisiä korjaustöitä tehtäisiin. Geobear on työskennellyt Bear Scotlandille aikaisemminkin, ja he pyysivät, että me lähettäisimme heille ehdotuksen, jossa tyhjätila täytettäisiin ja alue stabiloitaisiin geopolymeereillä ympäristön kannalta turvallisella tavalla. Ehdotuksen lähettämisen jälkeen toteutimme onnistuneen kokeilun, joka vahvisti menetelmämme soveltuvuuden.

Terveydelle vaarallisten aineiden valvontaa koskevat COSHH-arvioinnit ja käyttöturvallisuustiedotteet lähetettiin asiakkaan tarkasteltavaksi etukäteen. Ne vahvistivat, että kovettuneet Geobear-materiaalit eivät ole vaarallisia vesieliöille, eivätkä ne saastuta maaperää. Lisäksi ne voidaan asentaa paikallista ekosysteemiä häiritsemättä – eläinten elinympäristö mukaan lukien.

Materiaalien vaarattomasta luonteesta huolimatta projektissa hyödynnettiin ylimääräisiä turvatoimia, joilla estettiin mahdollisten jäämien karkaaminen. Rantapengerten väliin levitettiin verkko, ja Geobearin työntekijät olivat paikalla poistamassa mahdollisia veteen joutuneita irtomateriaaleja. Joki oli melko matala ja materiaali kelluu, joten tällaisissa tilanteissa materiaali on helppo kerätä pois.

Huolellinen etukäteissuunnittelu (tukiseinän pohja suljettiin) takasi sen, että projekti voitiin toteuttaa kahdessa päivässä, ja Bear Scotland piti projektia todellisena menestyksenä. Geobearin materiaalia ei joutunut lainkaan jokeen, eikä paikallista ekosysteemiä häiritty. Tyhjätila täytettiin, ja kantavan seinän perustuksiin kohdistunut eroosio pysäytettiin.

Geobear on valittu usein vastaavanlaisiin projekteihin. Niinkin äskettäin kuin vuonna 2017 Geobear toteutti Cumbriassa kaksi projektia, joissa tyhjätilat täytettiin ja kohteet suojattiin eroosiolta. Molemmat kohteet olivat kivirakenteisia siltoja lähellä Kendalia, jossa jatkuvat tulvavedet olivat vahingoittaneet siltojen tukirakenteita.

Muut projektit

Geobear valittiin näihin projekteihin ennen kaikkea materiaaliemme vaarattoman luonteen takia. Tarkat varotoimenpiteet ovat aina tarpeen silloin, kun työskennellään vesistöjen lähellä, mutta on silti lohduttavaa tietää, että mikäli materiaalia joutuu vahingossa jokeen, on erittäin epätodennäköistä, että se ehtisi aiheuttaa harmia siinä lyhyessä ajassa, jonka se ehtii olla vedessä ennen poistamista.

Bruno D´Arcy

Työturvallisuus- ja ympäristöasioiden päällikkö – Geobear

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto

Täytä lomake ja lähetä se meille. Välitämme lomakkeen oikealle yhteyshenkilölle, ja hän ottaa sinuun yhteyttä. Voit myös olla suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme:

0400 400 800

[email protected]

Geobearin käyttämiä menetelmiä on käytetty lähes 40 vuotta painumaongelmien ratkaisemiseen niin teollisuudessa, tieverkostossa, julkisissa rakennuksissa, liikekiinteistöissä, omakotitaloissa ja asuinrakennuksissa.

Menetelmillä voidaan ratkaista heikon perustusmaaperän ongelmat häiriöttömästi ja kustannustehokkaasti.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.