Kokkolan keskustassa sijaitsevassa, 1860-luvulla rakennetussa liike-ja asuinrakennuksessa oli havaittu painumaongelmia. Rakennuksen kantavat rakenteet ovat luonnonkivilatomuksia, joiden alla on hirsiarina. Painumaongelma johtui kivilatomusten alla olevan hirsiarinan lahoamisesta.  Lahoaminen on alkanut, koska hirsiarina on koko rakennuksen alueella selvästi pohjavedenpinnan yläpuolella. Puun ollessa vedenpinnan yläpuolella, joutuu se kosketuksiin ilman hapen kanssa, jolloin se samalla altistuu lahottajasienille ja muille mikrobeille. Suojelukohteena kaupungin asemakaavassa olevan rakennuksen perustukset oli korjattava.

Korjausvaihtoehdot

Vaihtoehtona korjaukselle oli lamellointi jolloin vaurioituneet hirsiarinat korvataan betoonilla. Kyseinen menetelmä edellyttää kuitenkin arkeologista kaivuutyötä mikä olisi ollut hidas ja työläs toimenpide. Kestoajaksi voidaan arvioida useita kuukausia. Toisena vaihtoehtona oli porapaalutus mikä olisi puolestaan vaatinut kuormansiirtorakenteiden tekemistä ja kaivuutyötä. Toimenpide on hankala, työläs ja kustannuksiltaan noin kaksinkertainen Geobear menetelmään verrattuna.

Geobear ratkaisu

Ratkaisuvaihtoehdoksi painumaongelmaan valittiin Geobearin geopolymeeri-injektointi. Luonnonkivilatomuuksen alle injektoitiin paisuvaa geopolymeeriä joka sitoi hirsiarinan ja lujitti perustuksen alapuolisen maan. Injektointi ulotettiin kantaviin maakerroksiin asti.

Geobearin menetelmä on nopea, minimaalista häiriötä aiheuttava. Se ei vaadi lainkaan kaivuutyötä sillä injektointi tapahtuu 50 millimetrin reijistä kantaviin maakerroksiin.

Geobearin tarjoaa ratkaisuja joiden tieltä ei tarvitse muuttaa pois. Niin asukkaat kuin liikkeenomistajatkin voivat jatkaa normaalia arkeaan, häviämättä yhtään kauppaa painumaongelmien vuoksi.

Linkki Keskipohjanmaassa kirjoitettuun artikkeliin projektista: www.keskipohjanmaa.fi/menetelmalla-vahvistetaan-maaperaa

Lisätietoja Geobearin ratkaisuista asuintaloille ja kiinteistöille

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto

Täytä lomake ja lähetä se meille. Välitämme lomakkeen oikealle yhteyshenkilölle, ja hän ottaa sinuun yhteyttä. Voit myös olla suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme:

0400 400 800

[email protected]

Geobearin käyttämiä menetelmiä on käytetty lähes 40 vuotta painumaongelmien ratkaisemiseen niin teollisuudessa, tieverkostossa, julkisissa rakennuksissa, liikekiinteistöissä, omakotitaloissa ja asuinrakennuksissa.

Menetelmillä voidaan ratkaista heikon perustusmaaperän ongelmat häiriöttömästi ja kustannustehokkaasti.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.