COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Ongelma

Karjaan matkakeskuksen rakennustöiden yhteydessä raiteiden alta kulkevaa alikulkutunnelia oli päätetty jatkaa noin 40 metrillä.

Alikulkutunnelin vanha osa oli perustettu maanvaraisesti murskekerroksen päälle, kun taas laajennusosa rakennettiin lyöntipaalujen varaan. Kaivutöiden yhteydessä vanhemman käytäväosuuden alla oleva murskepatja oli kuitenkin päässyt paikoittain löyhtymään. Vaarana oli, että erilaiset perustamistavat ja löyhtynyt murskekerros johtaisivat ennen pitkää vanhan alikulun päädyn painumiseen.

Projektin pääurakoitsijana toiminut NRC Group Oy otti yhteyttä Geobeariin löytääkseen ratkaisun, jolla mahdollinen painuminen saataisiin estettyä.

Ratkaisu

Geobear ehdotti löyhtyneen maaperän vahvistamista geopolymeeri-injektoinnilla. Injektoinnin tarkoituksena on täyttää maaperässä olevat tyhjätilat sekä tiivistää ja lujittaa löyhtynyttä alustäyttöä. Näin murskepatjan kantokyky saadaan palautettua entisenlaiseksi, jotta se jaksaisi taas kantaa yläpuolellaan olevat kuormat.

Työ päätettiin toteuttaa yöaikaan iltakymmenen ja aamukuuden välillä, jotta matkustajiin ja matkakeskuksen rakennustöihin kohdistuvat häiriöt olisivat mahdollisimman vähäiset.

Lopputulos

Maaperätutkimuksissa havaittiin, että pohjalaatan alapuolinen murskekerros oli noin 2 metrin paksuinen. Vahvistettava käytäväosuus sijaitsi raiteiden 3 ja 4 välissä ja käsitti noin 40 m2:n kokoisen alueen.

Geopolymeerin injektointia varten pohjalaatan läpi porattiin kaikkiaan 10 pientä injektointireikää, joiden läpi paisuva geopolymeeri saatiin injektoitua maaperään. Injektoinnin aikana alikulkua seurattiin reaaliaikaisesti lasermittalaitteilla, minkä avulla estettiin rakenteiden mahdollinen nousu.

Työ toteutettiin ripeästi kolmena peräkkäisenä yönä sovitun aikataulun mukaisesti.

 

ALIKULKUKÄYTÄVÄN VANHAN OSAN TUENTA
KATEGORIA………………….RAUTATIET
FOKUS………………………….MAAPERÄN VAHVISTAMINEN
SIJAINTI……………………….RAASEPORI
AJANKOHTA…………………HEINÄKUU 2019
TEKNOLOGIA…….………….GEOPOLYMEERI-INJEKTOINTI

Vastaavanlaisia projekteja

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto

Täytä lomake ja lähetä se meille. Välitämme lomakkeen oikealle yhteyshenkilölle, ja hän ottaa sinuun yhteyttä. Voit myös olla suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme:

0400 400 800

[email protected]

Geobearin käyttämiä menetelmiä on käytetty lähes 40 vuotta painumaongelmien ratkaisemiseen niin teollisuudessa, tieverkostossa, julkisissa rakennuksissa, liikekiinteistöissä, omakotitaloissa ja asuinrakennuksissa.

Menetelmillä voidaan ratkaista heikon perustusmaaperän ongelmat häiriöttömästi ja kustannustehokkaasti.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.