COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

J. Brown Construction otti yhteyttä Geobeariin löytääkseen kiireellisen ratkaisun projektiin, jota he olivat toteuttamassa lontoolaiselle vesilaitokselle, Thames Waterille.

Heidän tehtävänään oli korvata osa vuotavasta vesiputkesta, joka sijaitsi Hadley Green Roadin alapuolella, Barnetin kaupunginosassa. Vuosikymmenten kuluessa tapahtunut eroosio oli johtanut viktoriaanisen aikakauden putken hajoamiseen, minkä seurauksena vesi pääsi vuotamaan ympäröivään maaperään. Putki piti vaihtaa, jotta tyhjätilojen ja niitä seuraavien painumien syntyminen voitaisiin estää.

Työmaalla tapahtuneiden kaivutöiden yhteydessä viktoriaanisen putkiston ympäriltä löytyi kuitenkin suuri tyhjätila noin 10 metriä maanpinnantason alapuolelta. Vuotava vesi oli aiheuttanut putken ympärillä olevan maaperän huuhtoutumisen, minkä seurauksena maahan oli syntynyt halkaisijaltaan 2 metrin kokoinen tyhjätila. Turvallisuussyistä työt piti keskeyttää välittömästi ja ongelmaan etsiä pikaisesti ratkaisu.

Putken korjaustöiden yhteydessä tie täytyi sulkea useiksi päiviksi, mutta tyhjätilan löytyminen tarkoittaisi vieläkin pidempiä tiesulkuja, ellei kiireellistä ratkaisua löydettäisi.

Geobearin ratkaisu

Urakoitsija löysi tyhjätilan torstaiaamuna, ja J. Brown otti yhteyttä Geobeariin saadakseen ehdotuksen kiireellisistä korjaustöistä. Geobearin suunnittelutiimi arvioi tilanteen nopeasti ja suunnitteli ratkaisun, jossa hyödynnettäisiin yhtä Geobearin kevyistä ja voimakkaasti paisuvista geopolymeereistä. Ehdotus hyväksyttiin, ja olimme työmaalla jo seuraavana lauantaiaamuna – kaksi päivää ensimmäistä yhteydenottoa myöhemmin.

Ratkaisussa injektoimme geopolymeerin suoraan tyhjätilaan, joka ympäröi myös olemassa olevaa putkea. Paisuessaan materiaali täytti 2 m3:n kokoisen tyhjätilan tukien myös putken ympäristöä. Tämä tuki varmisti myös sen, että alkuperäisiä töitä voitiin jatkaa alueella turvallisesti.

Kokenut Geobearin asentaja injektoi geopolymeerimateriaalin liikuteltavaan työyksikköön kiinnitetyn letkun välityksellä. Letkut voidaan ulottaa jopa 100 metrin päähän työyksiköstä.

Seuraavassa vaiheessa asiakas poisti osan geopolymeeristä päästäkseen viimeistelemään putken korjaustyöt. Geopolymeerin nopean kovettumisen ansiosta tämä voitiin toteuttaa vain tunneissa, mikä pienensi projektiin kohdistuneita viivytyksiä edelleen.

Miksi Geobear?

Geobearin menetelmän käyttöä puolsivat useat seikat. Ensimmäisenä syynä on tyhjätilojen täyttöön käyttämämme materiaalin luonne: Materiaali on kevyttä, joten turhaa lisäkuormitusta ei synny. Näin vältytään syvemmissä kerroksissa tapahtuvalta maa-aineksen liikkumiselta. Materiaalilla on myös vahvat, vaahtobetoniin verrattavissa olevat rakenneominaisuudet.

Toiseksi: Käyttämämme geopolymeeri on helppo poistaa. Tämä tarkoitti sitä, että asiakas pystyi vain tunnissa kaivamaan ja poistamaan tarvittavan materiaalin päästäkseen putken luokse.

Kolmanneksi: Kalustomme on hyvin kevyttä, ja pumppujen ja letkujen avulla tapahtuvan asennuksen ansiosta pystyimme täyttämään vaikeapääsyisen tyhjätilan kokonaan. Lisäksi pystyimme suunnittelemaan ja toimittamaan ratkaisun vain 48 tunnissa.

Asiakkaan vaihtoehdot

Ainoa varteenotettava vaihtoehto olisi ollut vaahtobetoni. Se on kuitenkin materiaalina paljon painavampaa, ja kuorman lisääminen jo valmiiksi epävakaalle maaperälle olisi ollut riskialtista.

Jos vaahtobetonia olisi kuitenkin käytetty, olisi putken luo pääseminen ja korjaustöiden jatkaminen ollut erittäin hankalaa. Betonin kuivuminen ja sen myöhempi poistaminen olisivat myös viivästyttäneet projektia useilla päivillä.

Lopputulos

Geobear täytti tyhjätilan onnistuneesti, ja asiakas pystyi jatkamaan Thames Waterin tilaamia korjaustöitä ilman, että tietä tarvitsi sulkea pitkäksi aikaa. Nopeuden ansiosta myös paikallisiin asukkaisiin kohdistuneet häiriöt saatiin minimoitua.

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.