COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Naantalin keskustaan 1900-luvun alussa rakennettu kellarillinen omakotitalo oli painunut erityisesti länsipäädystään, minkä seurauksena talon sisäseiniin oli syntynyt paikoittain isojakin halkeamia, eivätkä kaikki ovet ja ikkunat toimineet enää toivotunlaisesti. Myös talon hirsisen osan ja lautarakenteisen osan välisessä liitoskohdassa oli havaittavissa selkeää erkanemaa. Tehtyjen tasomittausten mukaan talo oli notkahtanut pahimmillaan jopa 20 senttiä.

Koska talon painuminen edelleen jatkui ja tilanne paheni, lähtivät omistajat selvittämään erilaisia korjausvaihtoehtoja.

Asiakkaan vaihtoehdot

Luonnonkiviperustuksille rakennettu talo oli notkahtanut jonkin verran jo 1990-luvulla kaupungin vesijohdon rikkoutuessa. Rikkinäisestä putkesta vuotava vesi pääsi huuhtomaan alueen maa-ainesta mennessään, minkä seurauksena talo painui. Vahingot saatiin korjattua, mutta maaperää ei kuitenkaan vahvistettu, minkä takia talon painuminen hiljalleen jatkui.

Omistajat kertoivat kartoittaneensa erilaisia korjausvaihtoehtoja jo muutama vuosi takaperin, mutta asia oli jäänyt korkeiden kustannusten takia vielä hautumaan. Nyt uusi kesä oli kuitenkin jälleen edessä kuivuuksineen ja sateineen, joten asian kanssa ei haluttu enää viivytellä.

“Lähdimme selvittämään uudestaan eri vaihtoehtoja ja löysimme Geobearin. Googlailimme asiakaspalautteita ja aikaisempia projekteja ja päätimme ottaa yhteyttä.”

Geobearin ratkaisu

Pitkään jatkuneen painumisen syynä oli savimaan kuivuminen ja kokoonpuristuminen, mitä lähistöllä kasvavat saarnipuut olivat todennäköisesti vauhdittaneet.

Ratkaisuna oli vahvistaa maaperää paisuvan geopolymeerin avulla kaikkiaan 10 metrin matkalta.

Geopolymeeri-injektointikäsittely päätettiin ulottaa aina 2 metrin syvyyteen asti ja injektointireikiä porata noin 0,5 metrin välein, minkä avulla voitiin varmistaa materiaalin tasainen leviäminen koko vahvistettavalle alueelle. Ennen porauksen aloittamista varmistettiin myös käsittelyalueella kulkevan viemärilinjan tarkka sijainti, jotta sitä ei vahingossa vaurioitettaisi.

Huolellisista taustatöistä huolimatta yllätyksiltäkään ei täysin vältytty, sillä töiden alettua luonnonkiviperustusten alta löytyi odotettua enemmän kiviä, mikä hankaloitti erityisesti syvemmälle tehtävien injektointireikien poraamista. Tämä hidasti jonkin verran korjaustöiden kulkua, mutta tästä huolimatta projekti saatiin valmiiksi noin viikossa, ja asukkaat pääsivät nauttimaan Naantalin aurinkoisesta kesäsäästä ilman pelkoa tulevista painumista.

 

MAAPERÄN VAHVISTAMINEN
KATEGORIA……………OMAKOTITALO
FOKUS.…………………..MAAPERÄN VAHVISTAMINEN
SIJAINTI…………….…..NAANTALI, SUOMI
AJANKOHTA …..…..…..KESÄKUU 2020
TEKNOLOGIA…….…….GEOPOLYMEERI-INJEKTOINTI

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.