COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Maskulainen Eila Tähtinen havahtui omakotitalonsa painumiseen noin neljä vuotta sitten, kun talon seiniin oli alkanut syntyä uusia ikävännäköisiä halkeamia, eivätkä kaikki ovet menneet enää kunnolla kiinni.

Painumisen syyksi epäiltiin savimaan kuivumista ja kokoonpuristumista, ja tehtyjen tasomittausten mukaan talo oli notkahtanut erityisesti kadunpuoleiselta pitkältä sivulta ja autotallin puoleiselta nurkalta. Tilannetta päätettiin jäädä vielä seuraamaan, mutta vuoden 2020 syksyllä Tähtinen huomasi, ettei ongelma ottanut rauhoittuakseen.

“Eräänä iltana talosta kuului iso paukaus. Ikään kuin jotain olisi ratkennut”, Tähtinen kertoo.

Uusintamittaus paljasti, että talon painuminen jatkui edelleen ja talo oli painunut edeltävän kuuden kuukauden aikana jopa 20 millimetriä.

Ratkaisu

Jotta vakavammilta vahingoilta vältyttäisiin, oli talon painuminen pysäytettävä.

Ehdotimme ratkaisuksi geopolymeeri-injektointia, jonka avulla huonosti kantavaa maaperää voitiin vahvistaa ja painunutta nurkkaa oikaista.

Lopputulos

1970-luvulla valmistunut tiilitalo oli notkahtanut enimmillään 14–19 senttiä. Maaperä talon alla oli savea noin viiden metrin syyvyyteen saakka, minkä jälkeen alkoi noin 15 metrin paksuinen, tiheydeltään vaihteleva kitkamaakerros.

Käsiteltävä alue kattoi kaikkiaan 17 metrin pituisen alueen.

Paisuvaa geopolymeeriä injektoitiin noin metrin välein sijoitettujen injektointiputkien kautta aina 3 metrin syvyyteen asti sokkelipalkin alapinnasta lukien. Itse nostossa käytettiin apuna myös sokkelipalkin alareunaan asennettuja tunkkeja. Lopuksi täytettiin lattialaatan alapuolelle oikaisun seurauksena syntynyt tyhjätila noin 60 m2:n kokoiselta alueelta.

Viiden työpäivän aikana talon painunutta sivua oikaistiin keskimäärin 6 senttiä, mikä lisäsi merkittävästi asumismukavuutta, ja myös aikaisemmin jumittaneet ovet alkoivat toimia oikaisun jälkeen normaalisti.

 

Olen erittäin tyytyväinen työn suoritukseen. Firmassa kaikki toimi aikataulun mukaisesti.
Mietin aluksi, että onnistuuko nostosuoritus, koska en ollut kuullut kenelläkään tuttavapiirissäni tehtävän tällaista nostoa. Viimeinen niitti oli kutsua mittamies paikalle, koska talostani kuului aikamoinen paukaus eräänä iltana. Sitten tulikin kutsustani Ari Viitala mittaamaan taas taloani. Hän kertoi sen painuneen toukokuusta syyskuuhun lisää 2 cm. Sen jälkeen alkoi tapahtua. Viitala kertoi, että työ tehtäisiin marraskuun puolessa välissä, mutta aikaistuikin jo 2-6 päivinä marraskuuta. Kiitän kaikkia tässä työryhmässä olleita! Nyt voin rauhallisesti elää talossani ilman ylimääräisiä paukkeita.
– Eila Tähtinen

 

Omakotitalon oikaisu
KATEGORIA: Omakotitalo
FOKUS: Talon oikaisu
SIJAINTI: Masku, Suomi
AJANKOHTA: Marraskuu 2020
TEKNOLOGIA: Geopolymeeri-injektointi

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.