COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Tausta

Vuonna 1975 joen varrelle rakennettu hirsinen vapaa-ajan asunto oli painunut lähes koko 40-vuotisen historiansa ajan hitaasti saviseen maahan. Painumista oli seurattu useita vuosia, ja tarkemmissa mittauksissa havaittiin, että maa oli vajonnut pahimmillaan jopa toistakymmentä senttiä.

Vaikka hirsimökki oli silminnähden vinossa, mökin ovet toimivat voimakkaasta painumisesta huolimatta edelleen moitteettomasti, ikkunat olivat ehjiä, eikä rakenteissakaan ollut näkyviä halkeamia. Mökin vinous kuitenkin häiritsi, ja myös huoli mahdollisista tulevista vaurioista sai mökinomistajat etsimään erilaisia korjausvaihtoehtoja.

Asiakkaan vaihtoehdot

Yhtenä vaihtoehtona Geobearin menetelmille olisi ollut rakennuksen nostaminen tunkkien avulla. Perinteinen tunkkaus on erityisesti mökinomistajien keskuudessa suosittu vaihtoehto ja moneen muuhun menetelmään verrattuna edullinen ratkaisu. Tunkkaus edellyttää kuitenkin perustusten aukikaivamista, mikä olisi tässä tapauksessa lisännyt projektin kestoa huomattavasti, ja työ olisi ollut myös paljon sotkuisempaa ja vaivalloisempaa.

− Emme oikein lämmenneet tälle, vaan etsimme ratkaisua, jossa pääsisimme vähemmällä työllä. Saimme asiallista tietoa Geobearin menetelmästä ja siitä, mitä he aikovat tehdä ja millaisia riskejä on olemassa, mökinomistaja kertoo.  

Miksi Geobear?

Geobearin menetelmä tarjosi asiakkaan kaipaamaa vaivattomuutta ja helppoutta. Päätöstä  edelsi kuitenkin huolellinen pohdinta ja suunnittelu.

− Vertailimme paljon erilaisia ratkaisuja ja vaihtoehtoja, ja tämä osoittautui mielestämme teknisesti järkevimmäksi ratkaisuksi. Katsoimme läpi referenssejä ja huomasimme, että niitä oli pitkältä aikaväliltä. Myös työkaverillani oli positiivisia kokemuksia tästä menetelmästä noin 15 vuoden takaa, mikä osaltaan lisäsi uskallusta kokeilla tätä vaihtoehtoa.

Geobearin ratkaisu

Geobearin asiantuntijan suorittamasta pohjatutkimuksesta selvisi, että useita vuosikymmeniä jatkuneesta painumisesta huolimatta pohjamaa oli jo valmiiksi suhteellisen tiivistä ja kalliokin sijaitsi noin 6 metrin syvyydessä.

Varhain syyskuisena torstaiaamuna paikalle saapuneet asentajat nostivat betonilaatalle perustettua hirsimökkiä injektoimalla paisuvaa geopolymeeriä laatan ja maakerroksen väliin. He porasivat laatan läpi useita halkaisijaltaan noin 15 millimetrin kokoisia reikiä, minkä avulla varmistettiin, että geopolymeeri levittäytyisi alueelle tasaisesti ja nosto tapahtuisi rakenteita rikkomatta. Noston lisäksi geopolymeeri sitoi ja tiivisti pohjamaata ja lisäsi näin sen kantokykyä.

Pinta-alaltaan 75-neliöisen mökin oikaisu vei kaksi päivää, ja mökki nousi jopa kaikista painuneimmalta nurkalta useita senttejä.

− Materiaalimenekki oli odotettua isompi, mikä aiheutti hieman viivytyksiä. Kokonaisuudessaan työ meni kuitenkin hyvin, ja miehet tekivät ahkerasti töitä, mökinomistaja summasi vielä muutama viikko projektin jälkeen. 

 

MÖKIN NOSTO JA OIKAISU

KATEGORIA……………………….VAPAA-AJAN ASUNTO
FOKUS………………………..MÖKIN NOSTO JA OIKAISU
SIJAINTI………………………………………TORNIO, SUOMI
AJANKOHTA…………………………………..SYYSKUU 2019
TEKNOLOGIA…….….GEOPOLYMEERI-INJEKTOINTI

Vastaavanlaisia projekteja

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.