COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Yhteenveto

Viktoriaanisen kaupungin keskustassa sijainneen arvorakennuksen vajoaminen aiheutti pitkään päänvaivaa Yorkin kaupunginjohdolle. He päätyivät geopolymeeripilariratkaisuun, koska menetelmän tiedettiin aiheuttavan hyvin vähän häiriötä ja vahinkoa arkeologisesti arvokkaassa ympäristössä.

Tavoitteet

Kaksikerroksinen, vahvarakenteinen ja paksuseinäinen tiilirakennus oli alun perin ollut poliisiasema. Aseman ensimmäinen kerros ja osa pohjakerroksesta oli tehty kivilaatoista. Rakennuksen käyttötarkoitus muuttui 1930-luvulla, jolloin siitä tuli sähköasema, jonka sisällä oli hyvin raskaita muuntajia ja sähkökeskus. Vaikka sähköasema poistettiin myöhemmin käytöstä ja laitteet kuljetettiin pois, laitteiden paino ehti todennäköisesti pahentaa painumista.

Itse rakennus oli tehty melko matalan, pehmeällä maaperällä lepäävän tiilisokkelin päälle. Alkuperäinen maankamara oli 5−6 metriä nykyistä maanpinnan tasoa alempana. Välissä oleva kerros oli vanhaa täyttömaata, joka koostui osittain hyvinkin pehmeästä eloperäisestä aineksesta. Rakennus oli vajonnut ainakin 15 vuoden ajan, mutta viime vuosina vajoaminen oli kiihtynyt entisestään.

Teknologia

Arvorakennus tuettiin PowerPile-geopolymeeripilareiden avulla.

Lopputulos

Erilaisia vaihtoehtoja arvioitaessa jouduttiin huomioimaan rakennuksen keskeinen sijainti ja sen välittömässä naapurustossa olevat kaupat ja toimistorakennukset. Rakennus päätettiin tukea PowerPile-geopolymeeripilareiden avulla.

− PowerPile-pilarit olivat muita vaihtoehtoja hiljaisempi ja monin tavoin häiriöttömämpi ratkaisu. Koska kaivauksia ei tarvittu, ylimääräistä sotkua ei syntynyt eikä irtomaata tarvinnut kaivaa esiin. Menetelmä oli myös nopeampi. Työ kesti neljä viikkoa, kun taas perinteisillä menetelmillä työmaa olisi ollut auki 3−4 kuukautta. Lisäksi työmaa olisi ollut likaisempi ja pölyisempi ja korjauksen kokonaiskustannukset olisivat nousseet paljon korkeammiksi. Kaikki puhui perinteistä ratkaisua vastaan, York Consultancyn vanhempi insinööri Mark Whitelock totesi.

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

"*" indicates required fields

Vedä ja pudota tiedostot tähän tai
Sallitut tiedostomuodot: jpg, jpeg, jpe, png, gif, Tiedostojen maksimikoko: 30 MB.
    Voit lähettää meille kuvia kohteesta ja vaurioista sekä kopiot mahdollisista rakennepiirustuksista. Jos mahdollista, esimerkiksi pohjakuvaan kannattaa merkitä, missä painumaa on erityisesti havaittu ja miten paljon. Kuvien lisääminen nopeuttaa asian käsittelyä.