TAUSTA
Toteutettavana kohteena oli Espoon Leppävaarassa sijaitseva kaupunkiratahanke ja siellä rakennettava Ratsukadun alikulkusilta. Kohde sijaitsee alueella jossa on vilkas liikennevirta joka lisäsi oman haasteen työlle.
Kohteessa oli suunniteltu toteutettavaksi porapaalutuksia uuteen rakennettavaan rautatiesiltaan liittyen, jonka yksi välituki (T2) oli tarkoitus porata pohjavettä kontrolloivan vesitiiviin betonikaukalon läpi.
Toteutukseen oli suunniteltu vedenläpäisyvyyttä vähentävää injektointia, jotta kaukalon läpi porattavien reikien kautta pohjavesi ei pääse purkautumaan maanpinnalle hallitsemattomasti. Näin vesimäärä saataisiin hallittua siihen asti, että paalut saadaan porattua, betonoitua ja läpiviennit tiivistettyä.
ASIAKKAAN VAIHTOEHDOT
Asiakas harkitsi myös muita korjausvaihtoehtoja mutta Geobearin menetelmä oli suunnittelun näkökulmasta kohteeseen tehokkain ja häiriöttömin vaihtoehto.
GEOBEARIN RATKAISU
Vedenhallinnan parantamiseksi, kaukalon pohjalaatan ja kallion välinen vettä johtava murskekerros injektoitiin geopolymeerillä. Laajenemisen ansiosta materiaali muodosti kovettuessaan tiiviin rakenteen, joka esti pohjaveden purkautumisen maanpinnalle.
Sillan välituen porapaalutuksen vuoksi betonikaukalon alapuolinen täyttökerros tiivistettiin geopolymeeri-injektoinnilla. Tavoitteena oli vähentää vedenläpäisevyyttä täyttämällä karkeaa huokostilaa. Injektointi tehtiin porapaalutuksen ympärille muodostaen noin 28 metrinen kehä, ja sen paksuus oli hieman alle 1,0 metriä.
Asennustyö toteutettiin pääosin nykyisten rakenteiden läpi. Tarvittaessa pintamaata poistettiin injektoinnin helpottamiseksi. Porareiät tehtiin suoraan louhekerrokseen, ja ne tiivistettiin geopolymeerillä ja reikiin asennetuilla manseteilla. Mansettien yhteyteen asennettiin injektointiputket, joiden halkaisija oli 12 mm.
Geopolymeeri kulkeutui maaperässä pienimmän vastuksen suuntaan, täyttäen murskekerroksessa ollutta huokostilaa ja sitomalla maa-ainesta. Laajentuessaan geopolymeeri tiivisti maaperää ja vähensi samalla sen vedenläpäisevyyttä.
Injektointikokonaisuuden jälkeen ennen porapaalutuksen vaatimia läpivientejä tehtiin välituen T2 alueelta laatan alapuolisessa kerroksessa slug-testi ja koepumppauksia. Testissä vaadittu arvo vedenläpäisevyydeksi tuli olla vähintään k< 10-4 m/s, jolla injektointi voitiin määritellä toiminnallisesti riittäväksi.
Testit osoittavat k- arvoksi jopa 10-7 m/s injektoidun maaperän toteutuneeksi vedenläpäisevyydeksi. Geopolymeerin solurakenne on suljettu ja geopolymeeriä voidaan käytännössä pitää vettä läpäisemättömänä ja samalla rajoittaen tehokkaasti veden kulkeutumista maaperässä.
TYHJÄN TILAN TÄYTTÖ
KATEGORIA: Kerrostalo
FOKUS: VEDENTIIVISTYS
PAIKKAKUNTA: ESPOO
AJANKOHTA: SYYSKUU 2024