COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Talon vähäinen painuminen on periaatteessa normaali asia, mutta ongelmia syntyy silloin, kun talo painuu liikaa tai liian epätasaisesti. Tällöin on erittäin todennäköistä, että talon rakenteet alkavat rikkoutua ja ovet ja ikkunat jumittua.

Mistä tiedän, painuuko taloni?

Puurakenteinen talo kestää jonkin verran epätasaista painumista ennen kuin sen rakenteissa alkaa näkyä rikkoutumisen merkkejä. Mahdollisista ongelmista saattaakin vihjata esimerkiksi pelkkä jumittava ovi tai huonosti avautuva ikkuna. Erilaiset muuratut rakenteet, kuten tiiliseinät, kestävät epätasaista painumista huonommin, ja rakennuksen painuessa niihin ilmestyy herkästi halkeamia ja murtumia. Lattian painumista voi puolestaan epäillä silloin, kun lattiapinnan ja jalkalistan väliin ilmestyy näkyvä rako.

Miksi talo painuu?

Pieni ja tasainen painuminen on yleensä normaalia ja vaaratonta. Ongelmia saattaa kuitenkin syntyä, jos yksi nurkka sijaitsee huonommin kantavalla maaperällä. Yhtenä esimerkkinä tällaisesta tapauksesta on talo, jonka toinen pääty on rakennettu täysin painumattoman kallion varaan ja toinen pääty lepää huonosti kantavan maa-aineksen varassa. Tällaiset tapaukset ovat tavallisia erityisesti vanhemmassa rakennuskannassa. Myös toimimattomat salaojat saattavat aiheuttaa tilanteen, jossa rakennus alkaa painua ja vajota.

Mitä painumisesta sitten seuraa?

Jäykät ovet ja ikkunat sekä lattianrajaan ilmestyneet raot ovat painuvan talon tavallisimpia ongelmia. Painumisen jatkuessa huonosti avautuva ikkuna voi myös särkyä. Ennen pitkää myös seinärakenteet alkavat halkeilla ja rakenteiden tiiviys kärsiä, mikä voi puolestaan johtaa erilaisiin kosteusongelmiin. Halkeillut julkisivu on myös esteettisesti rumannäköinen ja vaikuttaa väistämättä rakennuksen arvoon ja myyntihintaan.

Miten painunut rakennus korjataan?

Erilaisia korjausvaihtoehtoja on useita. Perinteisin keino on kaivaa tontin piha auki painuneen kohdan ympäriltä ja oikaista rakennus ”tunkkaamalla”. Tämän jälkeen talon alle rakennetaan uusia tuentoja ja valetaan uusi antura. Korjausten yhteydessä pyritään luonnollisesti poistamaan myös painuman aiheuttaja.

Geobearin menetelmillä painuminen voidaan pysäyttää lisäämällä maaperän kantokykyä. Korjaustoimenpiteet voidaan kohdistaa suoraan painuneen kohteen alapuolelle, eikä pihoja tarvitse kaivaa auki. Samalla myös itse rakennusta voidaan nostaa painuman verran ylöspäin. Geobearin menetelmät soveltuvat erityisen hyvin painuneiden lattioiden nostamiseen, sillä painuneen lattian oikaiseminen on perinteisillä menetelmillä hankalaa ja vaivalloista. Tekniikka on niin nopea, ettei korjaustyön tieltä tarvitse muuttaa pois vaan asiakas voi jatkaa arkeaan normaalisti koko korjauksen ajan.