COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Mistä painuminen johtuu?

(28/09/2022)

Usein painuminen on kytköksissä perustusten alla olevan maaperän kosteuteen. Kosteus vaikuttaa huomattavasti painumiseen, ja siitä seuraavat ongelmat ilmenevät monella tavalla. Tietyt maalajit ovat alttiimpia painumiselle kuin toiset, ja se voi olla seurauksena niin ihmisten toiminnasta kuin luonnollisista syistä. Kyseessä on valtava ongelma kodinomistajille. Maan painuminen voi iskeä missä tahansa ja useasta eri syystä:

 

Ihmisten toiminnasta johtuva painuminen

 

Esimerkiksi kaivuutyöt voivat johtaa painumiseen

 • Vialliset viemärit – viemäreistä pakeneva vesi saattaa pehmentää tai jopa huuhtoa maata pois perustusten alta. Tästä seuraa maan liikettä ja samalla talo liikkuu. Tämä on tyypillistä hiekkaisella ja soraisella maalla.
 • Huonot perustukset – Keskeneräiset tai huolimattomasti tehdyt perustukset voivat aiheuttaa painumisongelmia, erityisesti jos niihin on kohdistunut vesivahinko
 • Liikenne – Jos rakennus on vilkasliikenteisellä alueella, pitkäkestoinen tärinä voi johtaa maan liikkeeseen. 
 • Pohjan puutteellinen valmistelu – Jos rakennus on rakennettu kokoonpuristuvalle savimaalle ja sen alapuolista maa on tiivistetty puutteellisesti tai ei ollenkaan, seuraa siitä usein painumista.
 • Rakennustyömaat – Tärinä ja maaperän poistaminen lähellä olevissa kaivuussa voi aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia alueelle ja näin johtaa painumiseen.
 • Historialliset kaivoskuiliut – Kaivokset ovat yksi painumisen aiheuttajista. Alueilla, joilla on ollut hiilikaivoksia on useita tyhjiä maanalaisia kohtia (tai tyhjätiloja), joista voi seurata painumista.

Luonnolliset painumisen syyt

 • Puut talon läheisyydessä voivat kuivattaa maata ja saada sen painumaan

  Puut ja muu kasvillisuus – Vaikka pihan puut ja pensaat lisäävät viihtyvyyttä, on myös mahdollista että ne saavat rakennuksen painumaan. Perustusten lähellä oleva kasvillisuus saattaa imeä kosteutta maaperästä, joka johtaa sen kutistumiseen. Riskit tähän ovat suuremmat pitkään kestävän kuivan sään aikana. Janoiset kasvit työntävät juurensa perustusten läpi etsiessään vettä. Erityisesti tammet, pajut ja poppelit imevät paljon kosteutta maasta. 

 • Koheesiomaalajien kutistuminen ja turpoaminen – Maalajit, kuten savi ja siltti ovat erityisesti alttiita painumiselle. Ne kutistuvat ja turpoavat kosteuden mukaan. Tämä tarkoittaa, että säällä voi olla valtava vaikutus niiden koostumukseen. Suomessa erityisesti länsirannikolla on paljon savista maata ja painumaongelmat ovat siellä yleisiä. 
 • Kitkamaalajien huuhtoutuminen – Hiekkaiset ja soraiset maat ovat vähemmän herkkiä kutistumiselle ja turpoamiselle, mutta ne ovat alttiita huuhtoutumaan pois veden virtauksen myötä (esimerkiksi putkirikon vuoksi). Suomen painumakartta näyttää, millä alueilla painumista esiintyy eniten. 
 • Maan hajoaminen – Jotkut luonnolliset maaperät, kuten turve, voivat hajota ja aiheuttaa maan liikettä.
 • Erilaisten maarakenteiden liikkuminen – Jos rakennuksen perustusten alla on erilaisia maarakenteita, niiden liikkuminen voi johtaa painumiseen

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.