Kuinka korjata teollisuuslattian halkeamat?
(huhtikuu 8, 2019)

Monet yritysomistajat tai varastopäälliköt painivat halkeilleiden teollisuuslattioiden kanssa. Toisille lattian halkeamat ovat vain esteettisiä haittoja, jotka ärsyttävät, mutta usein asian lähempi tarkastelu paljastaa, että halkeamat voivat olla riski myös liiketoiminnalle. Miten siis korjata teollisuuslattian halkeamat?

Mikä saa teollisuuslattian halkeilemaan?

Jos yrityksen lattiasta löytyy halkeamia, ensimmäisenä kannattaa kysyä, mikä halkeilun aiheuttaa.

Jos halkeamia ovat luoneet lattialle pudonneet tavarat mutta itse betonilattia on edelleen suorassa, pelkkä halkeaman paikkaaminen laastilla saattaa riittää.

Jos taas betonilattiasta on tullut epätasainen, eli siinä näyttää olevan korkeita ja matalia kohtia tai se muistuttaa myrskyävää merta, halkeilun syy saattaa löytyä perustuksista. Tällöin pelkkä laasti ei ratkaise ongelmaa.

Tyhjätilat teollisuuslattian halkeilun syynä

Epätasaiseksi muuttuneiden lattioiden seurauksena syntyneiden halkeamien perimmäisenä syynä ovat usein painumaongelmat. Niistä voidaan erotella kaksi päätekijää, jotka selittävät useimmat teollisuuslattioiden halkeamat.

Yleisimpänä syynä ovat teollisuuslattian alla olevat tyhjätilat. Jos rakennuksessa on alun perinkin ollut tarkoitus käsitellä raskaita kuormia, rakennus on todennäköisesti paalutettu rakentamisen aikana joko teräs- tai betonipaaluilla. Tämä estää rakennusta liikkumasta, sillä rakennus seisoo syvällä maanpinnan alapuolella olevan kallion tai kantavan maakerroksen varassa. Tämä ei kuitenkaan estä maa-ainesta liikkumasta.

Jos rakennuksen alapuolella oleva maa-aines liikkuu, syynä voi olla pitkään jatkuneen raskaan kuormituksen aiheuttama maa-aineksen tiivistyminen tai erilaiset ympäristötekijät, kuten rankkasade tai kuivuus. Jos betonilattian alapuolella oleva maa-aines tai sora ei kannattele lattiaa tasaisesti joka puolelta, lattia voi alkaa halkeilla. Betoni on painavaa, joten jos iso osa lattiasta ei saa kaipaamaansa tukea, jopa betonin kaltainen kova materiaali alkaa taipua – ja silloin halkeamat ilmestyvät.

 

Halkeamien syynä väärin suunnitellut perustukset

Teollisuuslattia voi halkeilla myös siksi, ettei sen rakentamisessa ole huomioitu riittävästi maaperäolosuhteita tai rakennuksen käyttötarkoitusta. Toisin sanoen tarvittavia paalutuksia ei ole tehty rakentamisen aikana lainkaan tai ne on tehty rakennuksen käyttötarkoitukseen nähden puutteellisesti. Tämä johtaa erittäin todennäköisesti siihen, että lattia ja ehkä myös kantavat seinät alkavat vajota.

Kuinka korjata teollisuuslattian halkeamat?

Jos halkeilun syynä on jokin viimeksi mainituista tekijöistä, ratkaisuna on ydinongelman korjaaminen.

Jos halkeamat vain paikataan painumaongelmasta huolimatta, ne ilmestyvät pian takaisin.

Jos epäilet painumaongelmaa, ota yhteyttä asiantuntijaan, joka arvioi rakennuksesi tilan. Myös Geobear toteuttaa kohdekartoituksia, ja voit varata sellaisen täältä. Painumiin erikoistunut asiantuntijamme toteuttaa mittaukset ja selvittää, mitkä alueet ovat vaurioituneet. Tämän jälkeen suosittelemme tarpeidesi mukaista ratkaisua tyhjätilojen täyttämiseksi tai maaperän kantokestävyyden parantamiseksi.

Älä epäröi ottaa yhteyttä Geobeariin, jos epäilet, että teollisuusrakennuksesi lattiat ovat painuneet.