COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Huonosti kantava tai heikko maaperä on termi, jota käytetään, kun rakennuksen alapuoliset maaperäkerrokset ovat muuttuneet epävakaiksi tai löyhiksi. Heikentymisen takia maaperä ei pysty enää kannattelemaan rakenteiden tai lattioiden painoa, mikä saa rakenteet vajoamaan. Huonosti kantavan tai heikon maaperän voikin tunnistaa esimerkiksi vinoista ja heiluvista betonilattioista, rikkinäisistä lattialaatoista tai halkeilevista seinistä. Näihin ongelmiin on syytä puuttua ripeästi, jotta mahdollisilta lisävahingoilta vältyttäisiin.

 

Mistä heikko maaperä johtuu?

Maaperä voi olla heikkoa useista eri syistä – sekä luonnollisista että ihmisen aiheuttamista. Tontin maaperä voi koostua esimerkiksi hiekasta, sorasta tai muista irtonaisista materiaaleista, jolloin lähellä tehtävät poraus- ja kaivutyöt saattavat löyhentää ja heikentää rakennuksen alapuolista maaperää.

Tontin maaperä voi olla heikkoa kauttaaltaan tai vain joiltakin osin. Vaikka maa kantaisi huonosti vain paikoittain, voivat kantavuusongelmat aiheuttaa ongelmia yläpuolisille rakenteille. Eri maalajit myös reagoivat eri olosuhteisiin eri tavoin. Esimerkiksi pitkät sateettomat kaudet saavat savisen maaperän herkästi kutistumaan, kun taas rakennus- ja kaivutyöt vaikuttavat enemmän hiekka- ja soramaihin. Myös tulvat tai vaurioituneista viemäreistä virtaava vesi voivat pehmittää maaperää.

Oli ongelmien syy mikä tahansa, heikko maaperä täytyy aina vahvistaa, sillä muuten yläpuoliset rakenteet alkavat painua ja vajota. Kun maaperä vahvistetaan oikealla tavalla, rakennus saadaan stabiloitua ja asukkaiden arki turvattua.

 

Heikko maaperä – taustalla voi olla useita eri tekijöitä:heikko maaperä saa talon painumaan

 • alueen tulviminen
 • pitkien sateettomien kausien aiheuttama savisen maaperän kuivuminen ja kutistuminen
 • huonosti tiivistetty täyttömaa
 • alueella tehtävät kaivuutyöt
 • eroosio
 • maanjäristykset ja muu seisminen aktiivisuus, jotka voivat johtaa maaperän liettymiseen
 • puiden aiheuttama maaperän kuivuminen
 • raskaan liikenteen tai poraus- ja kaivutöiden aiheuttama tärinä
 • systemaattisesti suunniteltujen perustusten puuttuminen – koskee erityisesti vanhoja tai useassa eri vaiheessa toteutettuja rakennuksia
 • runsas kuormitus.

 

Kuinka heikko maaperä voidaan vahvistaa?

Geobear on erikoistunut rakenteiden stabilointiin, perustusten oikaisuun ja perustusten vahvistamiseen. Huolehdimme siitä, että maaperästä tulee riittävän vahva kannattelemaan olemassa olevia rakenteita, kuten rakennuksia, betonilattioita, moottoriteitä, siltojen siirtymälaattoja ja lentokenttien kiitoratoja.

Geobearin ratkaisut ovat nopeita, tarkkoja ja siistejä. Lisäksi pyrimme suunnittelemaan korjausprojektit siten, että asukkaat voisivat asua kotona korjaustöiden aikana.

 

Mitä tapahtuu, kun kotini on perustettu huonosti kantavalle ja heikolle maaperälle?

Jos kotisi on rakennettu huonosti kantavalle maaperälle, kuten savimaalle, maaperä täytyy vahvistaa. Geobear hyödyntää korjausratkaisuissaan paisuvaa geopolymeeriä, joka voidaan injektoida maaperään pienten reikien kautta. Tämä menetelmä soveltuu erityisen hyvin koheesiomaaperiin, kuten savimaahan. Käyttämämme geopolymeerit ovat rakenteellisia monikomponentti-polymeerejä, jotka sekoitetaan injektointityön yhteydessä. Kemiallisen reaktion ansiosta geopolymeeri paisuu ja tiivistää ympäröivää maaperää.

Paisuvan geopolymeerin avulla voidaan vahvistaa heikkoa maaperää, lisätä sen kantokykyä ja luoda olemassa olevan rakenteen alle vahva perustus. Geopolymeeriä voidaan hyödyntää kaikenkokoisissa kohteissa aina lentokenttien kiitoradoista asuintaloihin, tehdasrakennuksiin ja liikekiinteistöihin. Meillä on laaja kokemus erilaista painumaongelmista ja olemme toteuttaneet onnistuneesti tuhansia erilaisia projekteja eri puolilla maailmaa.

Ammattitaitoiset insinöörimme ja tekniset asiantuntijamme suunnittelevat yksilöllisen ratkaisun kuhunkin kohteeseen. Kun heikkoa maaperää vahvistetaan, myös yläpuoliset rakenteet ja painuneet lattiat saadaan nostettua takaisin alkuperäiselle korkeudelle. Tällöin myös seinissä olevat halkeamat umpeutuvat ja – mikä tärkeintä – rakenteisiin kohdistuneet ongelmat saadaan ratkaistua pysyvästi.

Geobearin modernit korjausratkaisut ovat yleensä tehokkaampia ja tarkempia kuin perinteiset tuentamenetelmät. Ratkaisumme eivät sovellu vain betonilaattalattioihin, vaan voimme nostaa ja oikaista myös anturoita ja muita rakenteita sekä korjata esimerkiksi ajoteille muodostuneita painumia.

 

Geobearin tarjoamien ratkaisujen etuja:

 • Maaperän kantokyky voi kasvaa jopa 500 prosenttia alkutilanteeseen nähden.
 • Rakennus voidaan nostaa maaperän vahvistamisen yhteydessä.
 • Menetelmää voidaan hyödyntää myös ennaltaehkäisevästi esimerkiksi silloin, kun rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu tai siihen rakennetaan lisäsiipi.
 • Me emme jätä jälkeemme pölyä, likaa, vettä tai muuta sotkua.
 • Korjaustyöt eivät aiheuta juurikaan häiriötä.
 • Talo ja piha-alueet säilyvät vahingoittumattomina.
 • Asukkaat voivat asua kotona korjaustöiden aikana.
 • Menetelmämme eivät vahingoita rakenteita: lattioita ei tarvitse purkaa eikä pihoja kaivaa auki.
 • Menetelmämme ovat paljon nopeampia kuin perinteiset korjausratkaisut. Useimmat projektit valmistuvat jopa päivässä.
 • Käyttämämme materiaalit ja tekniikat eivät vahingoita ympäristöä.

Ota yhteyttä

Autamme ratkaisemaan rakenteiden painumaongelmat. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme

0400 400 800

[email protected]

Geobear on ratkaissut heikon perustusmaaperän aiheuttamia ongelmia jo lähes 40 vuoden ajan. Tarjoamme ratkaisut kaikenkokoisiin kohteisiin aina pienistä asuintaloista suuriin infrastruktuuriprojekteihin. Toimialueenamme on koko Suomi.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.