COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Juurisyy – voivatko puut vahingoittaa kotiasi?

(23/06/2020)

Talon painuminen – sanapari, joka herättää kylmiä väreitä kenessä tahansa talonomistajassa. Painuminen alkaa, kun maaperä talon alla muuttuu epävakaaksi ja menettää kantokykynsä. Ongelman syitä selvitettäessä esiin nousevat usein tontilla kasvavat puut ja pensaat.

Useimmissa tapauksissa rakennuksen vieressä kasvavat puut eivät aiheuta vaaraa, eivätkä juuret ole painumien ja perustusvaurioiden varsinainen syy. Etsiessään vettä ne voivat nostaa kevyempiä rakenteita, kuten vajoja ja leikkimökkejä, vaurioittaa vuotavia viemäreitä ja toisinaan jopa työntyä perustusrakenteisiin, mutta suurimmat vahingot syntyvät silloin, kun ne imevät maaperästä kosteutta aiheuttaen muutoksia maaperässä.

Vaurioituneiden viemäreiden korjaaminen ja puiden karsiminen voi auttaa ennaltaehkäisemään ongelmia, mutta se ei ole useinkaan pysyvä ratkaisu. Painumaongelmat voivat laskea talon arvoa kymmenillä tuhansilla euroilla, joten mahdolliset ongelma-alueet on hyvä kartoittaa ja korjata.

Mistä talon painumisen tunnistaa?talon painuminen

Seinän halkeamat eivät ole aina merkki talon painumisesta. Monet halkeamat ovat seurausta vuodenaikojen mukaan tapahtuvasta seinämateriaalien turpoamisesta ja kutistumisesta. Kasvillisuuden aiheuttamat painumaongelmat ovat selvimmin havaittavissa pitkän kuivan kauden (esimerkiksi kesän) jälkeen.

Kiinnitä huomiota halkeamiin, jotka ovat

 • näkyvissä sekä talon sisä- että ulkopuolella
 • yli 4 millimetriä leveitä
 • diagonaalisia ja yleensä toisesta päästä leveämpiä
 • ovien ja ikkunoiden läheisyydessä.

Talon painumiseen voivat viitata myös seuraavat merkit:

 • jumittavat ja karmeistaan vääntyneet ovet ja ikkunat
 • seinän ja katon liitoskohdassa repeilevä ja kupruileva tapetti.

Mitä tehdä, jos epäilet puiden juurien aiheuttavan painumista?

 • Arvioi ensin, ovatko puut syynä kiinteistösi painumiseen. Muista, että juuret voivat kasvaa jopa kolme kertaa puun pituuden verran. Selvitä, kuinka lähelle taloa mikäkin puulaji on turvallista istuttaa.
 • Huolla puita karsimalla niitä säännöllisesti.
 • Asenna juurieste. Se on tehokas vain silloin, kun este ulottuu yhtä syvälle kuin itse perustukset.
 • Poista ongelmia aiheuttavat puut ja pensaat tontilta, joskin tämä kannattaa tehdä vasta viimeisenä vaihtoehtona. Ota yhteyttä puunhoitajaan ja varmista, että puun kaataminen on turvallista eikä muuta maaperän kosteustasapainoa.

Puiden aiheuttamien vaurioiden määrä riippuu alueen maaperästä. Enimmäkseen ongelmia syntyy savimailla, sillä vettä imiessään puut kuivattavat savipohjaista maaperää ja aiheuttavat näin sen kutistumisen. Riskiryhmässä ovat erityisesti vanhat rakennukset, sillä niiden perustukset ovat usein matalammat kuin uudemmissa rakennuksissa.

Juurisyyn selvittäminen

Jos epäilet talon painuvan, ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi. Valitettavasti vakuutus ei useinkaan kata puiden juurien aiheuttamia painumavahinkoja, mutta saat apua tilanteen selvittämiseen. Jos ongelmia aiheuttava puu sijaitsee naapurin tontilla, on hyvä keskustella myös naapurin kanssa erilaisista ratkaisuvaihtoehdoista. Talon painuminen on asia, johon on hyvä reagoida hyvissä ajoin ja joka kannattaa selvittää läpikotaisin. Yritä etsiä ongelman lähdettä, mutta muista, että puiden kaatamiseen kannattaa turvautua vasta viimeisenä vaihtoehtona.

Useimmissa tapauksissa painumat voidaan korjata nopeasti Geobearin innovatiivisella geopolymeerimateriaalilla, joka voidaan asentaa häiriöttömästi ja ilman kaivutöitä. Esimerkkejä toteuttamistamme projekteista löydät Referenssit-sivulta.

Jos painumaongelmat huolettavat, eikä vakuutuksesi kata vahinkoja, ota yhteyttä ja pyydä ilmainen asiantuntijalausunto. Geobearilta löytyy kustannustehokkaat ja ympäristöystävälliset ratkaisut kaikentyyppisiin painumaongelmiin.

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto

Täytä lomake ja lähetä se meille. Välitämme lomakkeen oikealle yhteyshenkilölle, ja hän ottaa sinuun yhteyttä. Voit myös olla suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme:

0400 400 800

[email protected]

Geobearin käyttämiä menetelmiä on käytetty lähes 40 vuotta painumaongelmien ratkaisemiseen niin teollisuudessa, tieverkostossa, julkisissa rakennuksissa, liikekiinteistöissä, omakotitaloissa ja asuinrakennuksissa.

Menetelmillä voidaan ratkaista heikon perustusmaaperän ongelmat häiriöttömästi ja kustannustehokkaasti.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.