COVID-19 – AJANKOHTAISTA

KAUPALLINEN SEKTORI

INFRASTRUKTUURI

KOTITALOUDET

ETÄKARTOITUS

Halkeamat seinissä voivat paljastaa talon painumisen

(28/09/2020)

Viime kuukausina moni kotikonttorilta käsin työskentelevä on saattanut katsella oman asunnon seiniä keskimääräistä tiheämmin ja samalla huomio on voinut kiinnittyä seinissä oleviin halkeamiin tai tapetin ryppyihin.

Tällaiset vauriot ovat varsin tavallisia, ja niitä voidaankin pitää monesti vain kosmeettisena ongelmana. Jos seinien halkeamat tuntuvat uusilta tai tapetti on yllättäen repeytynyt, on kuitenkin syytä selvittää ongelman aiheuttaja. Pahimmassa tapauksessa syyksi voi paljastua talon painuminen.

Halkeamat seinissä – voisiko syynä olla talon painuminen?

Seinän halkeilun perimmäisen syyn selvittäminen on joskus salapoliisityötä, mutta samalla kuitenkin ensimmäinen askel kohti oikean korjaustavan valintaa. Pieniä hiushalkeamia saattaa syntyä esimerkiksi uuden talon asettuessa ja maa-aineksen hakiessa paikkaansa. Tällaiset halkeamat ovat seinissä tavallisesti pinnallisia ja leveydeltään vain joitakin millejä. Ne voi turvallisin mielin paikata. Vanhemmissa taloissa rakenteet voivat puolestaan elää esimerkiksi lämpötilojen vaihdellessa.

Talonomistajan kannalta isompia ongelmia syntyy silloin, kun seinän halkeilun syyksi paljastuu talon painuminen. Tällöin maaperä on menettänyt kantokykynsä, eikä tilannetta voi korjata enää pelkästään halkeamia paikkaamalla. Uusikin talo voi painua, jos maa-ainesta ei ole rakentamisvaiheessa tiivistetty riittävästi.

Kantavuusongelmat ovat tavallisia erityisesti savi- ja silttimailla, koska ne reagoivat herkästi kosteuspitoisuuden muutoksiin. Hiekka ja sora eivät ole maalajeina yhtä herkkiä, mutta saattavat huuhtoutua esimerkiksi rikkinäisistä putkista vuotavan veden mukana tai tiivistyä raskaan liikenteen tai rakennustöiden aiheuttaman tärinän takia. Kun maaperä ei enää kanna entiseen tapaan, rakennus painuu ja seiniin syntyy halkeamia.

Tarkkaile erityisesti tällaisia halkeamia

halkeamat-seinissäJoskus voi olla hankala tunnistaa, milloin on kyse rakenteen luonnollisesta elämisestä ja milloin perustusten painumisesta. Hyvä keino on kirjata muistiin, milloin seinän halkeaman on huomannut ensimmäisen kerran, ja seurata tilanteen kehittymistä esimerkiksi valokuvin. Seinän halkeamasta voi ottaa kuvan vaikkapa mittanauhan kanssa, jolloin on helpompi havaita muutokset sen koossa. 

Perustusten painuessa seinissä olevat halkeamat usein kasvavat ja niitä tulee vähitellen lisää. Alan ammattilaista kannattaa konsultoida herkästi myös seuraavissa tilanteissa: 

  • Halkeama ilmestyy yllättäen esimerkiksi lähellä tehtävien kaivu- tai räjäytystöiden, salaojaremontin tai puunkaadon jälkeen.
  • Halkeama etenee 45 asteen kulmassa tai portaittain tiilisaumoja mukaillen. 
  • Halkeamia on sekä sisä- että ulkoseinissä.
  • Halkeama ilmestyy paikkaamisen jälkeen uudestaan.
  • Halkeama on ylhäältä leveämpi tai kauttaaltaan yli 4 mm leveä. 

Seinien halkeamien ohella myös vino lattia, ongelmat kylpyhuoneen kaadoissa tai hiljalleen paheneva ikkunoiden ja ovien jumittaminen ovat tavallisia merkkejä perustusten liikkumisesta ja talon painumisesta.

Seinien halkeilu kuriin geopolymeerien avulla

Seinien halkeamien korjaamiseen on monia tapoja. Jos seinän halkeamat ovat vanhoja ja pysyneet samanlaisina vuodesta toiseen, ne voi helposti paikata ja maalata piiloon. Jos taas seinissä olevat halkeamat ovat syntyneet talon painumisen seurauksena, maaperää täytyy ennen halkeamien paikkaamista vahvistaa.

Nykyaikaisin ja kustannustehokkain menetelmä perustusten vahvistamiseen on geopolymeeri-injektointi. Geopolymeeri-injektoinnissa paisuvaa geopolymeeriä injektoidaan strategisesti porattujen reikien kautta suoraan rakenteen alle, jossa se vahvistaa löyhää maa-ainesta ja tarvittaessa myös oikaisee jo painuneita rakenteita.

Geopolymeeri-injektointi on menetelmänä nopea, ja kestävä lopputulos on mahdollista saavuttaa jopa yhdessä päivässä.

Muihin perustusten vahvistusmenetelmiin verrattuna geopolymeeri-injektoinnilla on myös monia muita etuja:

  • Geopolymeeri-injektointi ei vaadi lainkaan kaivutöitä, minkä ansiosta nurmikot ja puutarhat säilyvät koskemattomina.
  • Sisätilat pysyvät siisteinä, sillä geopolymeeri voidaan viedä maaperään vain reilun sentin kokoisten reikien kautta.
  • Eri työvaiheiden nopeuden ja vähäisen määrän ansiosta työ ei häiritse talon asukkaita ja myös menetelmän hiilijalanjälki on pieni.

Mikäli halkeamat seinissä herättävät huolta ja epäilet talosi painuvan, ota yhteyttä Geobearin ilmaiseen asiantuntijakonsultaatioon soittamalla 0400 400 800 tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella. Kartoitamme ongelman laajuuden ja tilanteeseen sopivat ratkaisuvaihtoehdot. 

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto

Täytä lomake ja lähetä se meille. Välitämme lomakkeen oikealle yhteyshenkilölle, ja hän ottaa sinuun yhteyttä. Voit myös olla suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme:

0400 400 800

[email protected]

Geobearin käyttämiä menetelmiä on käytetty lähes 40 vuotta painumaongelmien ratkaisemiseen niin teollisuudessa, tieverkostossa, julkisissa rakennuksissa, liikekiinteistöissä, omakotitaloissa ja asuinrakennuksissa.

Menetelmillä voidaan ratkaista heikon perustusmaaperän ongelmat häiriöttömästi ja kustannustehokkaasti.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.